Karácsonyi ajándéknak készült ez az ital. Én nem kóstoltam, de állítólag finom volt. Körülbelül két hetet kell érni hagyni, ezt kalkuláljuk bele az időbe. A receptet Kaldeneker oldalán találtam.
Hozzávalók:
- 5-6 savanykásabb alma (én még egy birsalmát is tettem hozzá és talán kicsit több almát használtam),
- 10-12 evőkanál barnacukor (nálam vegyesen barna és fehér),
- 4-5 egész fahéj,
- 5-6 csillagánizs
- kb 1 liter almapálinka, vodka vagy ezek hiányában körtepálinka (mi utóbbit használtuk és nem egy litert tettünk hozzá, hanem 7-8 dl-t, a többit desztillált vízzel pótoltuk, hogy ne legyen olyan erős a likőr). .
Elkészítés:
1. Az almát cikkekre vágjuk, magházát eltávolítjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk.
2. Minden almát megszórunk cukorral, darabokra tört fahéjjal és elosztjuk a tepsiben a csillagánizst is.
3. 180 fokos sütőben kb. 20-30 percet sütjük. Amikor a cukor karamellizálódott (azaz, amikor barna), akkor kész.
4. Egy nagy befőttesüvegbe merjük gyorsan az egészet és felöntjük almapálinkával vagy vodkával vagy, ahogy mi tettük, körtepálinkával.
5. Lezárjuk az üveget. A kamrába helyezzük és minden nap legalább egyszer megrázogatjuk. Két hétig érleljük, majd leszűrjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése