2017. július 18., kedd

Barackos-túrós kenyérpuding

A ribollita mellé mára ezt készítettem másodiknak. Nagyon kevés időm van a 6 hetes Csabi, a másik kicsi és a befőzés mellett a főzésre, így próbálok mindig valamilyen gyors, egyszerű ebédet főzni, ami azért egészséges is. A levesben bőségesen van mindenféle zöldség, ami csak a kertben terem, így a második fogásnál lehetek egy kicsit "lazább". Igaz, a barack a kertből van, a túró a saját kecskéink tejéből készült, a kenyér pedig kovászos és én sütöttem jó minőségű tönkölylisztből. Így már azért nem is olyan nagy bűnözés hétköznapra ez a desszert. Tojás nincs benne, mert Panni tojásallergiás, de, aki ehet tojást, nyugodtan keverjen a tejhez egyet-kettőt.



Hozzávalók: 
- 40 dkg szikkadt kenyér (nálam házi, kovászos, tönkölylisztből készült), felkockázva,
- 25 dkg túró (nálam házi, kecsketejből készült és ezért nedvesebb és zsírosabb a boltinál),
- 4 dl tej,
- cukor ízlés szerint (nálam most barnacukor),
- néhány jó érett sárgabarack (kb. 4-5 darab ment bele), darabolva,
- őrölt vanília (vagy vaníliaesszencia),
- durvára tört mandula a tetejére (nálam kb. 2 marék),
- aki ehet tojást, nyugodtan tegyen a tejhez 1-2 darabot,
- egy evőkanálnyi vaj az edény kikenéséhez.

Elkészítés: 

1. A tejet összekeverjük cukorral, vaníliával. A túróhoz is keverünk egy kis cukrot. Az edényt, amiben sül majd a puding, kikenjük vajjal.

2. A kenyérkockák egyharmadát beledobjuk az ízesített tejbe. Fél perc múlva kiszedjük és a sütőtál alján eligazgatjuk. Erre jön az ízesített túró fele. Ezután a sárgabarack darabok felét is rádobáljuk úgy, hogy mindenhova jusson.

3. Ismét egy adag beáztatott kenyér, túró és barack következik.

4. A tetejére megint beáztatott kenyér jön, és, ha marad tej, azt is ráöntjük a tetejére.

5. Megszórjuk cukorral és mandulával. Állni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.

6. Bekapcsoljuk a sütőt és amikor eléri a hő a 180 fokot, betesszük a desszertet. Kb. 30-40 perc alatt megsül. Akkor jó, mikor a tetején lévő kenyérdarabkák szép barnák és ropogósak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése