2017. július 7., péntek

Citromos csicseriborsó leves

Idén sikerült végre csicseriborsót termesztenünk a kertben. A termés egy részét leszedtem, a többit meghagytam vetőmagnak. Ritánál találtam ezt a finom levesreceptet.



Hozzávalók: 
- nálam 50 dkg friss, zsenge csicseriborsó a kertből, de használhatunk konzerv csicseriborsót is (vagy szárazat, de azt főzzük elő),
- sárgarépa (kb. 3 közepes darabot használtam fel), eredeti recept szerint apróra darabolva, én finomra reszeltem a gyerekek miatt,
- 1-2 evőkanál zsiradék a hagyma párolásához,
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva,
- fél mokkáskanál chilipehely (nem tettem bele),
- 2,5 dl tejszín,
- diónyi friss gyömbér vékonyan szeletelve (nekem szárított, őrölt volt, keveset tettem csak bele),
- 1 citrom,
- aprított petrezselyemzöld és/vagy mentalevél a tálaláshoz (én mentát nem tettem bele).

Elkészítés: 

1. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt áztassuk be 24 órára, majd főzzük 1 órán át (legalábbis az eredeti recept így írja). Ha konzervet vagy frisset használunk, akkor nincs szükség előkészületekre.

2. A vöröshagymát megpároljuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a répát. Pároljuk néhány percig. Szépen kiereszti majd a répa a színét. Tegyük hozzá a gyömbért és a fokhagymát is. Így pároljuk néhány percig, majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a chilit, ha használunk.

3. Hozzáadjuk a csicseriborsót is. Én csak a vége fele sóztam, mert friss csicseriborsót használtam.

4. Mikor kész a leves, felöntjük tejszínnel. Az eredeti recept a tejszínnel nem főzi, én azért egyet forraltam rajta. Citrommal ízesítjük. Annyit tegyünk bele, amennyit kívánunk hozzá, de azt is lehet, hogy csak tálaláskor kínáljuk hozzá a citromot és mindenki annyit tesz bele, amennyit szeretne.

5. Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemzölddel (esetleg mentalevelekkel is). Rita sajtos pirítóst ajánl mellé, mi ezt kihagytuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése