Hozzávalók:
- 5 dkg köles,
- 2 dl víz,
- 1 teáskanál szárított zöldségkeverék, sómentes, adalékmentes (elmaradhat),
- 2 közepes cukkini,
- 3-4 evőkanál olaj,
- 2-3 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál zöldfűszerkeverék (nálam oregánó, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű),
- petrezselyemzöld és sárgarépazöld, apróra vágva (elmaradhat, eredeti recept nem írja),
- 3 közepes sárgarépa, finomra reszelve,
- 10 dkg gomba (vagy egy kis üveg gombakonzerv, nálam konzerv),
- 1 teáskanál pirospaprika,
- 1 teáskanál majoranna,
- 1-2 evőkanál tejföl,
- sajt, ízlés szerinti mennyiségben, fajtában.
Elkészítés:
1. A kölest nagyon alaposan megmossuk. Többször cseréljük le rajta a vizet. Végül tiszta vízzel tegyük fel főni. Sózzuk és keverjük bele a natúr szárított zöldségkeveréket (ha használunk). Lassú tűzön főzzük. Ha kész, zárjuk el a tüzet és fedjük le.
2. A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, közepét kivájjuk.
3. Egy evőkanál olajat összekeverünk a zúzott fokhagymával, sóval, zöldfűszerekkel. Ezzel kenjük meg a cukkinik belsejét.
4. A vöröshagymát egy evőkanál olajon megpároljuk, majd mehet rá a répa és az apróra szeletelt gomba. 8-10 percig dinszteljük, lassú tűzön. Tehetünk bele aprított petrezselyemzöldet és sárgarépazöldet is. Végül belekeverjük a kölest. Jól összekeverjük.
5. Ízesítjük majorannával, pirospaprikával. Tejföllel lazítjuk. Van, hogy darabolok bele picire vágott sajtot is.
6. Megtöltjük ezzel a köleses töltelékkel a cukkiniket.
7. Egy sütőedénybe öntünk kevés olajat, beletesszük a töltött cukkiniket, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük az edényt és 180-200 fokos sütőben készre sütjük. A cukkini legyen puha (villát, kést beleszúrva látni fogjuk). Fedő nélkül süssük még pár percig, hogy kicsit süljön-piruljon a sajt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése