Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 20-22 dkg kovászolt kovász (leírás ITT),
- kb. 10 g só (vagy ízlés szerint),
- kb. 3 dl folyadék, de ez a liszttől függ, lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb (nálam most 1 dl tej és 2 dl víz, de lehet csak vízzel is, én is most tettem a lángosba először egy kis tejet, mert úgy szólt az egyik leírás)
- zsiradék a sütéshez (én kizárólag disznózsírban sütök),
- kevés olaj a formázáshoz.
Elkészítés:
1. A kovászolt kovászt és a langyos folyadékot összekeverjük. Hozzátesszük a lisztet és a sót. Lágy tésztát dagasztunk, tehát a folyadék mennyisége majd attól függ, mennyit igényel a liszt. Lefedjük konyharuhával és 30 percet pihentetjük. Ezután újra átdolgozzuk és 30 percig pihentetjük.
2. Ezután meghajtogatjuk a tésztát és 30 percet pihen. Ezt még 2-szer megismételjük, majd hagyjuk kelni fél-egy órát hőmérséklettől függően. Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy gyorsabban kel, akkor előbb formázzuk és sütjük. Én most egyéb feladatok miatt nem értem rá, így összesen, a hajtogatásokkal együtt kb. 4 órát kelt a tészta (reggel 7 körül takartam le konyharuhával és ebédre, kb. fél 12 lehetett, mikor formázni kezdtem a lángosokat).
3. Mikor megvoltak a hajtogatások és utána a pihentetés, akkor olajos kézzel gombócokat tépkedünk a tésztából és olajozott felületre helyezzük őket, ahol kb. 10 percet pihennek. Ezután sütjük a lángosokat.
4. A sütésnél arra figyelni kell, hogy bő és nagyon forró (!) zsiradékba tegyük a lángosokat sülni. Mikor mindkét oldaluk megsült, tálra szedjük, a zsírt lecsepegtetjük. Ízlés szerint kínáljuk sajttal, sajtos tejföllel, fokhagymával vagy ahogy szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése