2017. december 15., péntek

Ricottás-sütőtökös gnocchi zsályával

 A recept a Vidék íze 2015 novemberi számában olvasható. Az eredeti receptben a mértékegység a csésze, én viszont nem szeretem az ilyen csészés méregetést, ezért gondoltam, majd mindenből teszek annyit, amennyi van és lemérem a súlyukat. Így jöttek ki nekem ezek az arányok. Leírtam az eredeti receptet is, ha valaki inkább úgy szeretné elkészíteni.

Tojást nem használhatok, így azt kihagytam a receptből. Korábban tettem bele útifűmaghéjat, hogy ezzel helyettesítsem a tojást, de egyszer aztán kipróbáltam útifűmaghéj nélkül is. Tökéletesen egyben maradt a tészta, kicsit sem főtt szét, így máskor is anélkül készítem majd.





Hozzávalók nálam, tojásmentesen (ez egy nagy adag, 6-8 felnőttnek elég, étvágytól és előételtől függően): 
- 60 dkg ricotta (nálam házi, jól kicsöpögtetett),
- 60 dkg sütőtök, előzőleg szeletelve és sütőben puhára sütve (nálam nagydobosi, ami kevésbé lédús fajta),
- kb. 35-45 dkg liszt, annyi, amennyitől egy nem kemény, jól formázható tésztát kapunk,
- 2-3 teáskanál só (vagy ízlés szerint),
- 15 dkg reszelt sajt (eredetileg parmezán, nálam házi félkemény sajt),
- 10 dkg vaj,
- friss zsályalevelek (ízlés szerint, nálam kb. 1,5-2 marék),
- bors,
- tetejére is lehet reszelt sajtot szórni.

Az eredeti recept így szólt: 
- 1 csésze ricotta,
- 1 csésze sült tök,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál só,
- 2 evőkanál barna cukor,
- 1,5 csésze liszt,
- negyed csésze parmezán,
- 4 evőkanál vaj,
- 1 csokor zsálya,
- bors (fekete és fehér is).

Elkészítés: 

1. Az előzőleg megsütött tökről leszedjük a héját és krémesre törjük. Összekeverjük a szintén áttört ricottával, tojással, ha használunk, sóval, reszelt sajttal, borssal.

2. Ezután megy bele a liszt. Lágy, de nem folyós és nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl sok liszt kerül bele, akkor kemény lesz a gnocchi. Jól formázható tészta legyen. A formázáskor lisztet nem használtam, nem ragadt a munkafelülethez és a kezemhez sem túlzottan.

3. Vékonyabb rudakat sodrunk, melyeket aztán késsel darabolunk. A recept azt írja, hogy 2-3 cm-es darabokat kell levágni ezekből a rudakból, de nekem olyan nagynak tűntek így, hogy én kisebbre vágtam végül.

4. A recept azt írja, hogy egy villa és a hüvelykujjunk segítségével megformázzuk a gnocchikat. Minél több mélyedést hozunk létre, annál jobban megtapad a szósz a felületén. Én egyszerűen egy késsel feldaraboltam a kisodort rudakat, így nagyjából úgy néztek ki, mint a nálunk is ismert nudlik, nem nyomkodtam bele a villát.

5. Közben egy nagy edényben vizet forralunk, majd megsózzuk. Ebben kell kifőzni több részletben a gnocchikat. Mikor feljönnek a víz tetejére, akkor még nagyjából fél-egy percig hagyni kell őket, majd szűrőlapáttal gyorsan kiszedni (jól csöpögtessük le).

6. Mikor minden kifőtt, akkor egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk (ne mindet, mert több részletben kell majd pirítani) és beledobjuk az aprított zsályaleveleket (ne mindet, mert több részletben kell pirítani a tésztát). Kicsit sütjük, alacsony hőfokon. A kifőtt gnocchikat ebben a zsályás vajban pirítjuk meg (most már kapcsoljunk magasabb hőfokra, ne lassan süssük, mert kiszárad a nudli). Több részletben készítsük, ne egyszerre pirítsuk az összes tésztát. Rázogassuk a serpenyőt, ha fakanállal keverjük, óvatosan tegyük, nehogy szétnyomjuk a nudlikat. Forrón, ízlés szerint borssal, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

További tippek: 

- lehet kínálni hozzá különféle szószokat (pl. spenótos),
- kínálhatjuk köretként is,
- láttam már olyat is, hogy friss bébispenótot dobáltak a nudli közé, miközben pirították a vajon,
- még nem próbáltam, de szerintem édesen is finom lehet (a sót, reszelt sajtot, borsot és fokhagymát kihagyjuk).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése