Szerintem ez a legegyszerűbb, legegészségesebb szaloncukor. Elrontani nem lehet, talán csak akkor, ha nem vágjuk elég apróra a gyümölcsöket.
Hozzávalók:
- aszalt gyümölcs (nálam most éppen meggy, sárgabarack, szilva, de lehet mazsola, füge, kinek mi van, ki mit szeret),
- étcsoki (nálam minimum 70 %-os).
Elkészítés:
1. Az aszalt gyümölcsöt egy aprítógépben pépesre aprítjuk. Mikor még nem volt ilyen gépem, akkor egy éles késsel vágtam össze az aszalványokat. Nem volt kis munka, nagyon-nagyon apróra kell vágni, szinte pépesre.
2. Mikor kész a massza, akkor ízlés szerinti méretűre formázzuk. Én a szokásos szaloncukornál egy kicsit kisebbre szoktam, mert így gazdaságosabb és nem eszünk annyi édességet egyszerre. A megformázott szaloncukrot hűvös, száraz helyen hagyhatjuk szikkadni, száradni, ha nagyon nedvesnek éreznénk a gyümölcsöket.
3. Szokásos módon, gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit (azaz ne legyen túl forró a csoki, és ne érjen bele a vízbe a csokit tartalmazó edény alja, mikor elolvadt a csoki, leveszem a tűzről, dobok bele 1-2 kocka csokit, azt is elolvasztom és így kezdem a mártogatást) és ebbe mártogatjuk a szaloncukrot. Én úgy kiviteleztem a mártogatást, hogy beledobtam az olvasztott csokiba egy szaloncukrot, villával kiemeltem, egy másik villára áttettem, közben hagytam, hogy a felesleges csoki visszafolydogáljon az edénybe. Néhányszor áttettem egyik villáról a másikra, majd, mikor szépen lecsöpögött a csoki nagy része, akkor óvatosan egy sütőpapírral borított tálcára tettem. Így mentem végig az összes szaloncukorral. Amikor kezd sűrűsödni a csoki, tegyük vissza a tűzhelyre egy kicsit, hogy újra megolvadjon. (Nekem 38 darab, normál szaloncukornál kisebb szaloncukrom lett és ehhez kb. fél tábla, azaz 50 g étcsoki kellett. Az étcsoki másik feléből marcipános-kandírozott narancshéjas szaloncukor készült. Mindenesetre számoljunk inkább több csokival, mint kevesebbel, nehogy ne legyen elég.)
4. Száraz, hűvös helyen megszárítjuk a szaloncukrokat, végül csomagoljuk. Én általában sütőpapírba csomagolom, majd arra teszek csomagolópapír borítást (alufóliát már évek óta nem használok sütésre/főzésre, de maradt még a régi gurigából, így ilyenkor szoktam abból is vágni pár darab szaloncukorra).
Karácsony előtt néhány nappal szoktam elkészíteni, így biztosan nem lesz semmi bajuk.
Karácsony előtt néhány nappal szoktam elkészíteni, így biztosan nem lesz semmi bajuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése