Maradt az előző sütésből kb. 20 dkg kenyér. Ételt nem dobunk ki, ezért ilyenkor vagy krémlevest főzök, amibe vajon pirított kenyérkockákat szórunk tálaláskor vagy ilyen kenyérfelfújtat készítek. Van már a blogon édes és sós kenyérfelfújt, ez itt a következő variáció. Ha már zöld dió napot tartottunk, akkor természetesen ebbe is került néhány.
Hozzávalók:
- kb. 20 dkg szikkadt kenyér,
- 4-4,5 dl tej,
- 2 tojás,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- zöld dió befőtt, elhagyható (kb. 8 darab),
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 5 dkg igazi kéksajt (többet nem tennék bele, ha jóféle kéksajtot használunk, mert nagyon erős íze lesz az ételnek),
- 3 dkg bármilyen sajt reszelve.
Hozzávalók a tetejéhez:
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- egy maréknyi apró szemű zabpehely,
- egy szűk maréknyi dió vagy mogyoró aprítva,
- 2-3 dkg sajt, reszelve,
- 2-3 dkg vaj, olvasztva.
Elkészítés:
1. Egy habverővel összekeverjük a tejet a tojásokkal. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Morzsolunk bele kéksajtot, belekeverjük a reszelt sajtot, az apróra vágott zöld diót (ez el is maradhat) és a reszelt fokhagymát.
2. A kenyeret apró kockákra vágjuk és a fenti tejes-sajtos öntettel leöntjük. Jól összekeverjük és egy kicsi, de mély formába öntjük (nálam egy szokásosnál rövidebb püspökkenyérforma volt). Kanál hátuljával simára nyomkodjuk a tetejét. Néhány órát állni hagyjuk hűvös helyen vagy a hűtőben.
3. Sütés előtt megolvasztjuk a vajat és összekeverjük az összes hozzávalóval. A felfújt tetején elosztjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A teteje szép piros, ropogós legyen. Kb. 45-50 perc, de figyeljük, mert minden sütő másképp süt. Frissen magas, majd, ahogy hűl, kissé összeesik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése