2019. október 9., szerda

Birsalma chutney (csátni, fűszeres lekvár)

Idén megint jó a birsalmatermés, ezért teszek el belőle télire is, amennyit csak tudok. Készült rengeteg befőtt, lekvár, sajt és chutney is.



A birsalmát megmostam, kis kockákra vágtam. Zsiradékon néhány apróra vágott lilahagymát megpároltam. Hozzátettem a birsalmát, cukrot, kis sót, fehérborecetet, aszúecetet és a fűszereket (néhány szem szegfűborsot, szegfűszeget, egy darab fahéjat, kis gyömbért finomra reszelve vagy szárítottan és 1-2 gerezd fokhagymát). Kevéske vizet öntöttem alá és lassú tűzön készre pároltam. Vigyázni kell, ne legyen az egész pépes, maradjanak benne birsalmadarabkák. Közben kóstolni kell, ha szükséges, igazítsunk a fűszereken, ízesítőkön. A chutney eredetileg egy édes-savanyú, jó fűszeres lekvár, én azonban módjával használtam az ecetet és így a cukrot is. Sokan chilit is tesznek a chutney-ba, de a gyerekek miatt kihagytam belőle.

Pontos arányokat most nem tudok írni, mert nem mértem semmit, csak nekiálltam főzni. Ha legközelebb készítem, akkor felírom, miből mennyit tettem bele.

Sült húsok, kolbászok, sajtok, tehát sós ételek mellé fogyasztjuk.

2 megjegyzés:

  1. Remek ötlet, valami hasonlón morfondíroztam én is. Fügéből készítettem húsok mellé pikáns szószt, balzsamecettel, kevés chilivel és fűszerekkel télére, nagy sikere volt eddig mindig.

    VálaszTörlés
  2. Isteniek a receptjeid,koszonom,hogy veled lehetek..

    VálaszTörlés