2019. október 31., csütörtök

Puszedli

Tovább folytatódik az "őszi szünetben én főzök" sorozat, azaz a gyerekeim ragaszkodnak ahhoz, hogy ebédre ők főzzenek (és persze akkor már sütnek is) minden napra.

Tegnap zöld varázslevest készítettek (zöldborsó és brokkoli volt benne, ami egy krémleves egyébként). Ehhez kakukkfüves pirított kenyérkockákat kínáltunk. A második harmónikakrumpli volt (hasselback), melyhez nyáron eltett paradicsomléből készítettünk fűszeres paradicsomszószt. A kérésnek engedve süthettek egy kis desszertet is. Ez a puszedli volt az. A receptet Vrábel Krisztina Végtelen spagetti című könyvében találtuk, mely egy gyerekeknek szóló szakácskönyv, sok-sok recepttel.

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető puszedli, mert nem kell állni hagyni a tésztát még pár órát sem. Azonnal formázható. Eddig ez a házilag süthető puszedli ízlett nekem a leginkább.




Hozzávalók (kb 40 db lett, egy nagy gáztepsin sült ki):
- 8 dkg cukor (nálunk 5 dkg),
- 1 dl nem túl erős kávé,
- 2 evőkanál méz (nálunk most repceméz, jól megmerítve a kanalat az üvegben),
- 1 tojás,
- 7 dkg vaj,
- liszt (kb. 30 dkg, de inkább amennyit felvesz),
- 2 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 teáskanál őrölt gyömbér,
- 1 púpozott teáskanál szalalkáli (nem volt itthon éppen, így szódabikarbónát tettünk bele),

Hozzávalók a mázhoz: 
- 1 tojásfehérje,
- 10-12 dkg porcukor.

Elkészítés: 

1. A cukorból készítsünk sötét karamellt. Ezt természetesen nem a gyerekek készítették, hanem én. Egy lábasba tesszük a cukrot. Fél teáskanál vizet adunk hozzá. Lassan kezdjük el melegíteni. Keverjük olykor át, hogy karamellizálódjon. Mikor kész, nagyon vigyázzunk, nagyon óvatosan öntsük fel a kávéval. Melegítsük, míg a megszilárdult karamell újra fel nem olvad. Keverjük hozzá a mézet is és hagyjuk hűlni egy kicsit, majd hozzáadjuk a vajat is. Még éppen elolvadt benne a vaj.

2. Ezután beletesszük a szalalkálit, a fahéjat, gyömbért, az előzőleg villával felvert tojást és annyi lisztet, hogy egy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Mi olyan állagúra készítettük, hogy vizes kézzel tudtunk belőle golyókat formázni.

3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra.

4. Formázzunk főtt tojássárga méretű gömböket. Mi csak vizes kézzel tudtuk megformázni. Tepsire helyezzük őket, távol egymástól. Előmelegített sütőben nagyjából 8-10 perc alatt megsütjük. Kb. másfél-kétszeresére nő meg a puszedli. A sütő erősségétől függ a sütési idő. az enyém viszonylag gyenge sütő. Ne süssük túl, mert akkor száraz lesz a süti. 

5. A mázhoz a tojásfehérjét elkeverjük egy villával és 2-3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Bekenjük vele a puszedliket és száradni hagyjuk. Nem vagyok híve az ilyen cukormázaknak, de megengedtem, hogy a puszedlik felét ezzel vonják be a gyerekek. A maradékra olvasztott étcsoki került és hagytunk üresen is az én kedvemért.

Puha, finom puszedliket kaptunk. Gyors, egyszerű recept, nem kell a tésztát állni hagyni.

2 megjegyzés: