2020. január 15., szerda

Fűszeres csicseriborsó, az egészséges nassolnivaló

Évek óta szemezek már ezzel az étellel is. Kár volt ennyit várni, mert tényleg finom. Abbahagyni szinte lehetetlen volt.



A recept nagyon egyszerű és sok helyen megtalálható az interneten is. 

1. A száraz csicseriborsót megmossuk, majd beáztatjuk egy nappal korábban (én most 25 dkg-ot használtam). Másnap leöntjük róla  az áztatóvizet. Feltesszük tiszta vízzel főni. Egy kiskanál szódabikarbónát is teszünk hozzá. Főzés közben a víz tetején keletkező habot szedjük le. Mikor megpuhult, leszűrjük, lecsepegtetjük. Igyekezzünk minél jobban megszárítani a borsószemeket. Én konyharuhára terítettem, majd a tetejére is tettem egy konyharuhát, hogy leszárítsam. 

2. Egy szűk evőkanálnyi olajat összekevertem a kívánt fűszerekkel és a sóval. Egy mély edénybe tettem a csicseriborsót, beleöntöttem a fűszeres olajat és jól összeráztam az egészet.  (Vagy eleve abban az edényben keverjük össze a fűszereket, sót az olajjal, amiben összerázzuk a borsóval. Én is így tettem.) Minden csicseriborsóra jusson a fűszerből. 

3. Ezután kibéleltem egy tepsit sütőpapírral. Egy rétegben elterítettem a borsót (fontos, hogy egy rétegben legyenek). 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg kívül megpirultak és ropogósak nem lettek a borsószemek (Ez kb. 20-30-40 perc, attól függően, hogy mekkora adagot sütünk, milyen erősen süt a sütő, és még biztos a csicseriborsó fajtája is számít.) Arra azért figyeljünk, ne égjen meg se a borsó, se a fűszer. Sütés közben időnként forgassuk át. 

A legtöbb recept azt ajánlja, hogy sütés előtt keverjük össze a csicseriborsót a fűszerekkel, de egy-két oldalon láttam olyan megoldást is, hogy először csak az olajjal és a sóval (esetleg borssal) forgatták össze a csicseriborsót, majd megsütötték és csak ezután keverték össze a fűszerekkel. Legközelebb kipróbálom így is, mert ha sokáig kell sütni a borsót, félő, hogy megég a fűszer. (Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valamikor a sütés második felében keverem össze a fűszerekkel.)

Az elkészült fűszeres csicseriborsót ehetjük salátákra szórva, tehetjük főzelékek, krémlevesek tetejére, de a legjobb, hogy magában is ropogtathatjuk. Mi is így tettünk. Nagyon finom, nagyon eteti magát és igencsak laktató. 

Nem mindegyik borsószem sült egyformán. Volt, amelyik kívül-belül ropogott, volt, amelyik csak kívül. Mindenhogy finom volt. 

Tipp: bármilyen fűszert használhatunk, jól áll neki pl. a csípős íz, de szórhatunk rá borsot, pirospaprikát, füstölt pirospaprikát, oregánót, bazsalikomot, olaszos fűszerkeveréket, provance-i fűszerkeveréket, arab vagy indiai fűszerkeveréket, sőt, olvastam, hogy édesen is készíthető. 

Végül néhány szót szeretnék írni a csicseriborsóról. 

A csicseriborsó nagyon egészséges hüvelyes növény. Mi is vetettünk itthon a kertben, mutattam is a Kert és karám, illetve a Torkos Porta oldalunkon. Nagy mennyiségben azonban nem tudtunk termeszteni belőle, mert minden hüvelyben csak egy-két szem borsó található. Mindenesetre nagyon finom volt frissen, még zsengén megfőzni és megenni. 

Valamikor igen régen vettem már konzerv csicseriborsót, de nem nagyon ízlett, így sokáig elkerülte a konyhámat ez a növény. Aztán vetettünk a kertbe. A zsenge csicseriborsó nagyon ízlett. Most pedig szárított csicseriborsóval próbálkoztam, és rá kellett jönnöm, sokkal finomabb, mint a konzerv. (Arról nem beszélve, hogy nem szeretek és nem is nagyon vásárolok konzerv termékeket. Ha elég ideig áztatjuk a borsót, akkor a főzés sem tart sokáig, valamint nagyobb adagot megfőzve a maradékot akár le is fagyaszthatjuk.)

Miért jó a csicseriborsó azon kívül, hogy finom? Magas a rosttartalma. Pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, magas a fehérjetartalma és alacsony a zsírtartalma, így diétázóknak is ajánlott. Kedvező az ásványianyag-tartalma is (kálcium, magnézium, vas, cink).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése