2020. január 20., hétfő

Zöldségerőleves pasztinákgombóccal

Yoatm Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvéből főztem a mai ebédet. Ezt a levest és a sütőtökös falatokat (vagy legalábbis az ihletet az ő receptje adta a második fogáshoz).



A levest nem pont úgy készítettem, ahogy a szerző javasolja, de ide most az eredeti receptet írom le. (Annyit változtattam, hogy tettem bele más zöldségeket is). A leves színe eredetileg egy kissé világosabb kellene hogy legyen, de valószínűleg elszámoltam a szilva mennyiségét. Én ugyanis nem egyben aszalom a szilvát, hanem 4-6 részre vágva, így nem tudtam pontosan, mennyi szilvát dobtam a levesbe. Ettől függetlenül finom, különleges levest kaptam. Nem pont olyan, mint az igazi erőleves, de egy nagyon finom új receptre leltem ezzel az ötlettel.

A levesbetétet meg természetesen bármilyen más leveshez is elkészíthetjük (a pasztinák miatt édeskés az íze).

Hozzávalók (kb. 4 személyre):
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- 3 sárgarépa, hámozva, hasábokra vágva,
- 5 szál zeller, darabokra vágva,
- 1 nagy hagyma, negyedekre vágva,
- fél zellergumó, hámozva, darabokra vágva,
- 7 gerezd fokhagyma, pucolva,
- 5 ág kakukkfű,
- 2 kis csomó petrezselyem, plusz egy kevés aprított a díszítéshez,
- 10 szem fekete bors,
- 3 babérlevél,
- 8 aszalt szilva.

Hozzávalók a gombóchoz: 
- 20 dkg pasztinák, hámozva, kockára vágva,
- 20 dkg krumpli, hámozva, kockázva,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3 dkg vaj,
- 6 dkg liszt (ő sütőporos lisztet ír, én csak sima lisztet használtam, de aki szeretne, tegyen bele egy kevéske sütőport),
- 5 dkg durumdara (nálam búzadara),
- 1 tojás,
- só,
- fehér bors.

Elkészítés: 

1. Egy nagy edényben olajat melegítünk, beletesszük a zöldségeket, fokhagymát. Néhány percig pirítjuk, hogy színt kapjon. Mehetnek hozzá a fűszerek és az aszalt szilva. Felöntjük hideg vízzel. Másfél órán át főzzük (én lassú tűzön főztem, az időt nem néztem, de nagyjából másfél óra volt a főzési időm, és addigra a zöldségek is megpuhultak). Ha szükséges, főzés közben szedjük le a habot a tetejéről. Pótoljuk a vizet, ha szükséges, hogy annyi levesünk legyen, ami négy személynek elegendő lesz. Ha megfőtt, szűrjük át a levest. A zöldségeket félretesszük. Tálalhatjuk majd a levessel vagy zsiradékban kisüthetjük, zöldségfasírtnak elkészíthetjük vagy valamilyen mártogatóssal elfogyaszthatjuk (majonéz, aioli vagy amihez kedvünk van).

2. A gombóchoz a feldarabolt krumplit, pasztinákot és az egy gerezd fokhagymát feltesszük sós vízben főzni. Mikor megpuhult, leszűrjük.

3. Itt most azt ajánlja a recept, hogy a leszűrt krumplit és pasztinákot a vajon pirítsuk pár percig (közepes lángon), majd még forrón törjük össze a zöldségeket krumplinyomóval. (Nálam a vajon pirítás elmaradt, egyszerűen csak belekevertem a vajat.) Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, akkor belekeverjük a lisztet, darát, tojást, ízesítjük sóval, borssal. Letakarjuk és betesszük a hűtőbe pihenni (30-60 percre).

4. Mikor letelt az idő, felteszünk egy nagyobb edényben vizet forralni. Sózzuk. Egy teáskanalat belemártunk a vízbe és ezzel, esetleg még egy másik kanál segítségével, hogy formásabb legyen a gombóc, megformázzuk a levesbetétet. Én most siettem (nagyobb adagot is főztem), így evőkanállal szaggattam a gombócokat. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor még várunk 20-30 másodpercet és ki is szedhetjük őket. Több részletben főzzük ki a gombócokat, ne egyszerre.

5. Tálaláskor a leszűrt, visszamelegített levest kimerjük a tányérba, teszünk bele gombócokat, megszórjuk egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel. (Ha szeretnénk, a megfőtt zöldségeket is kínáljuk mellé.). Természetesen a levesbetétet is lehet variálni, adhatunk hozzá tésztát is, nem muszáj ezt a gombócot elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése