2020. január 29., szerda

Zelleres lencsesaláta, mazsolával

Végre elérkezett ennek a salátának is az ideje! Elsőre talán furcsának tűnik a hozzávalók listája, de aki szereti a zellert, annak ez a saláta is ízleni fog. Sőt! Férjem nem kedveli a zellert, ebből a salátából mégis kétszer kért.




A recept Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog című könyvében található. 

Hozzávalók: 
- 15 dkg puy lencse (nálam sima barna lencse),
- 1 gerezd fokhagyma, hámozatlan, összeroppantva,
- 1 babérlevél (elhagyható),
- néhány petrezselyemszár (elhagyható),
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj,
- 1 kis narancs leve vagy 75 ml almalé az áztatáshoz (nekem egyik sem volt, de ősszel tettem el mustot, abban áztattam a mazsolát),
- 10 dkg mazsola,
- 30 dkg zellergumó (nálam ennél kevesebb volt),
- 2 teáskanál almaborecet (nálam tokaji aszúecet),
- só,
- (frissen őrölt) bors. 

Elkészítés: 

1. A narancs-, vagy almalevet felforrósítjuk (de ne forrjon) és beletesszük a mazsolát. Legalább fél órát hagyjuk állni. Én mustba áztattam a mazsolát. 

2. A lencsét megmossuk, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Feltesszük főni és egy perc forralás után levesszük a tűzről, leszűrjük. Én át is öblítettem. Lecsepegtetjük. Ezután visszatesszük az edénybe. Felöntjük annyi vízzel, hogy 1 cm-rel ellepje a lencsét a víz. Hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet és, ha szeretnénk, akkor a petrezselyemszárat. Addig melegítjük, míg finoman gyöngyözni kezd, majd lassú tűzön készre főzzük. Legyen a lencse puha, de ne pépes. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A végén sóztam csak meg, az utolsó pár percben. 

3. Ha kész a lencse, lecsöpögtetjük, a fűszereket pedig kivesszük. Hugh most, a csöpögtetés után sózta csak meg, adott hozzá egy evőkanál olajat és borsot, majd hagyta kihűlni. Én egyszerűen csak hagytam csöpögni és hűlni, a sózást meg a főzés végén intéztem. 

4. A zellert megtisztítjuk és nagyon vékonyra, gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. 

5. A mazsolát lecsepegtetjük. Félretesszük a leszűrt levet, mert ez lesz a salátaöntet. Ezt a levet összekeverjük a maradék olajjal, a borecettel, sóval, borssal. 

6. A lencséhez adjuk a zellert, a mazsolát és az öntetet. Összekeverjük és legalább 30 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Köretnek való saláta. 

Tipp: hogy szebb színe legyen a salátának, tálalás előtt aprított sima levelű petrezslyemmel szórjuk meg, keverjük át a salátát. 

Tipp 2.: Hugh ajánl hozzá almát is, ha szeretnénk: néhány vékony szelet, ropogós, édes-savanyú desszertalmát. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése