2020. január 20., hétfő

Édesburgonya-palacsinta

Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében található ez a recept is. Mivel nekem nincs itthon édesburgonyám, sütőtököm és krumplim viszont van, ezért most hirtelen azokkal helyettesítettem az édesburgonyát. Ide az eredeti receptet írom le.




Hozzávalók: 
- 1 kg édesburgonya, hámozva, nagy darabokra vágva,
- 2 teáskanál szójaszósz (nekem nincs, kihagytam),
- 10 dkg liszt, vagy amennyit a tészta igényel,
- só,
- fél teáskanál cukor (én nem tettem bele),
- 3 evőkanál apróra vágott újhagyma (télen nincs itthon, így vöröshagymát vágtam nagyon finomra),
- fél teáskanál apróra vágott friss piros chili (vagy több, ha csípősen szeretjük), chilit nem tettem bele a gyerekek miatt,
- vaj a sütéshez (az eredeti recept szerint sok vaj, én nagyon kevés vajon sütöttem).

Mártás: 
- 5 dkg görög joghurt,
- 5 dkg tejföl,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 evőkanál apróra vágott koriander,
- só,
- fekete bors.

Én ezt a mártást egyszerűsítettem: tejföl, reszelt fokhagyma. Összekevertem gyorsan és aprított petrezselyemzölddel megszórtam.

Elkészítés:

1. Az előkészített édesburgonyát megpároljuk. Mikor kész, legalább egy órán át hagyjuk a szűrőben, hogy jól lecsöpögjön.

Mivel nekem nem volt itthon édesburgonyám, én pucoltam 3 közepes krumplit, felkockáztam, sós vízben megfőztem (főzés utáni súlya 21 dkg volt). Jól lecsepegtettem, majd krumplinyomón átnyomtam. Ezt kevertem össze 20 dkg sütőben krémesre sült nagydobosi tökkel.

2. Amikor tehát az édesburgonyáról lecsöpögött a víz, tegyük az összes hozzávalóval együtt egy keverőtálba (a vaj kivételével!). Keverjük össze, lehetőleg kézzel, simára, egyenletesre, de ne keverjük túl. A masszának ragadósnak kell lennie, ha túl híg, tegyünk hozzá még lisztet.

3. Egy nagy serpenyőbe teszünk egy kis vajat. Mikor felmelegedett, egy evőkanállal halmokat teszünk a serpenyőbe. Az evőkanál hátoldalával elegyengetjük. Nagyjából 5 cm átmérőjű, 1 cm vastag (nálam kicsit vékonyabb volt) korongokat kapjunk. Közepes lángon sütjük a "palacsintákat", oldalanként kb. 6-6 percig, míg pirult, ropogós kérget kapunk. Papírszalvétára szedjük. Több részletben sütjük, mindegyik menet előtt teszünk egy kevés vajat a serpenyőbe. Forrón vagy melegen tálaljuk.

4. A mártogatóssal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése