Hozzávalók a tésztához:
- 1 bögre kuszkusz (2,5 dl-es bögrét használtam),
- 2 tojás,
- 5 dkg vaj,
- 1 evőkanál méz,
- forró víz.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró (nálam egy kicsit több ment bele, 60 dkg és ez a túró zsíros, fölözetlen kecsketejből készült házi túró volt),
- 1 doboz natúr krémsajt (a recept csak ennyit írt, de a hozzászólásokat átolvastam, ott megbeszélték, hogy egy kis doboz Philadelphia krémsajtot tett bele, tehát olyan 12-13 dkg, nálam házi kecsketejből készült natúr krémsajt),
- 3 evőkanál méz,
- 2 tojás,
- 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja.
Hozzávalók a tetejére:
- egy narancs leve,
- nálam egy narancs héja is (kezeletlen héjú),
- méz (ízlés szerint),
- egy kevés darabolt dió, mandula, mogyoró, kinek mi van. Én meg is pirítottam.
Elkészítés:
1. A kuszkuszt leöntjük forró vízzel. A recept nem írta, hogy mennyivel. Ha kuszkuszt főzök köretnek, akkor 1:1 arányban szoktam a vízzel keverni, hogy pergős, gurulós legyen, de itt jobb a másfélszeres mennyiség. Több receptet átnéztem, van, ahol azt írják, annyi forró víz menjen a kuszkuszra, amennyi éppen ellepi, van, aki kétszeres mennyiségű vízzel önti fel, van, aki másfélszeres vízzel.
2. A forró vízzel felöntött kuszkuszhoz keverjük a vajat és a mézet. Lefedjük. Mikor kihűlt, akkor belekeverjük a tojásokat.
3. A túrókrém hozzávalóit is összekeverjük.
4. Egy körülbelül 18-19 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (A recept nem említi, mekkora a forma, de más recepteknél utánaolvastam, és ennyit írtak). A kuszkuszos tészta felét elsimítjuk benne. Erre jön a túrókrém, majd a kuszkusz másik fele.
5. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (40 perc).
6. Tálaláskor megöntözzük a tortát a sziruppal. A szirup mindenképp kell, mert maga a torta nem édes. Tetejét megszórhatjuk darabolt magvakkal, de ez el is maradhat. (Az egyszerűség kedvéért én nem forraltam fel a narancsos mézet, egyszerűen csak kikevertem és mindenki annyit locsolt a tortára, amennyit szeretett volna).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése