2020. január 14., kedd

Vörös lencse fasírt (répával, céklával)

Pénteken ez volt az ebédünk. Húsmentes, tojásmentes, minimális zsiradékkal készült. Vörös lencse fasírt. Pároltam hozzá káposztát és kuszkusz volt mellé, mert már csak arra volt időm.



A recept nagyon egyszerű. 15 dkg vörös lencsét megmostam, edénybe tettem. Ehhez tettem még 15 dkg durvára reszelt gyökérzöldséget (1 kis fej céklát, a többi sárgarépa volt). Együtt megfőztem. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy a végén, mikor megpuhult minden, már ne maradjon rajta víz (ha szükséges, menet közben pótoljuk a vizet). Sóztam, fűszereztem (olaszos fűszerkeverék, BioBerta),. Botmixerrel összetörtem. Nagyon finomra vágott vöröshagymát és néhány gerezd aprított fokhagymát adtam hozzá. Ha kihűlt tettem bele csicseriborsólisztet és egy evőkanál darált lenmagot. Zsemlemorzsát, darált zabpelyhet is keverhetünk bele csicseriborsóliszt helyett (azonban jó tudni, hogy a csicseriborsó és a lenmag nagyon jó tojáshelyettesítő, segít egyben tartani a fasírtot). Annyi liszt kell bele, hogy egy formázható masszát kapjunk. Ne legyen kemény, de sütés során tudjuk majd megfordítani. Bekeverés után hagyjuk kicsit állni, majd kisebb, lapított fasírtokat formázunk.

Egy nagy, felmelegített serpenyőbe pici zsiradékot tettem, majd megsütöttem a fasírtokat. Mindkét oldalát pirosra sütjük és óvatosan fordítsuk. (Nekem első körben, a próbasütésnél kicsit lágy lett a tészta, úgyhogy tettem még a masszába kis csicseriborsólisztet, a többi fasírt kisütése már gond nélkül ment).

Nem csak ebédre jók a zöldségfasírtok (bármiből készülhetnek a babtól a borsón és céklán át a cukkiniig, sütőtökig), de reggelire, szendvicsbe is jó választás lehet. (A háttérben egy kísérleti palacsinta látható, ami édes volt ugyan, de a tésztájába került vörös lencse is. Angol nyelvű oldalakon láttam az ötletet.  )


A szöveg a Facebook oldalamról másolva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése