2020. január 15., szerda

Csicseriborsókrém és hummusz

Pár bejegyzéssel lejjebb már említettem, hogy kaptam karácsonyra egy szakácskönyvet, melynek címe Jeruzsálem, a több ezer éves város sokszínű konyhája (Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi). Ebben a könyvben szó van a hummuszról is. Egy alap hummuszreceptet mutatnak be a szerzők. Három napig eláll a hűtőben. Tálalása pedig úgy történik, hogy egy lapos tányéron kell szétteríteni egy kanál hátoldalával, majd meglocsolni olívaolajjal és pitával vagy kenyérrel fogyasztani. Az alapreceptet sokféleképp lehet variálni. Vannak, akik a darabosabb hummuszt kedvelik, nekik ajánlják, hogy keverjenek az alapkrémbe főtt, áttört csicseriborsót, lehet ízesíteni római köménnyel, illetve a citromlé és a tahini arányán is változtathatunk.



Az internetet böngészve nagyon sokféle hummusz receptet találhatunk magyar és külföldi oldalakon. Vannak, akik olajat kevernek a krémbe, vannak, akik fűszerekkel ízesítik. 

Én szeretnék minél kevesebb zsiradékot használni az ételek készítése során, ahol elhagyható, ott elhagyom a plusz zsiradékot. Az izraelinfon pedig azt olvastam, hogy a hummusz minimum 20 %-a (és maximum 40 %-a) tahini. Minél több tahini kerül bele, annál krémesebb lesz a végeredmény (vigyázni kell azonban, mert ha túl sok tahinit használunk, akkor keserű lesz a krém). Sok jó tipp olvasható az izraelinfo oldalon, érdemes elolvasni. 

Mivel én nem tettem a krémbe sok tahinit, ezért én nem hummusznak hívom, ami a képen is látható, hanem egyszerűen csicseriborsókrémnek. Nagyon finom volt, nehéz volt abbahagyni. 

Hozzávalók a hummuszhoz, ahogy a könyv írja: 
- 250 g száraz csicseriborsó,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 270 g világos tahinipaszta (otthon is készíthető tahinipaszta, én is magam készítettem, szezámmagból, kis sóból és egy nagyon pici olajból, de ez utóbbi el is maradhat), héberül/arabul a tahini "thina",
- 4 evőkanál citromlé,
- 4 gerezd fokhagyma, áttörve,
- 100 ml jéghideg víz (volt egy videó, ott jégkockát kevertek a krémhez),
- só. 

Elkészítés: 

1. Egy nappal korábban mossuk meg a csicseriborsót. Ezután öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és másnapig, hagyjuk állni. 

2. Másnap leszűrjük. Egy nagy lábasba tesszük a csicseriborsót, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát is. 

3. Ezután felöntjük vízzel (1,5 literrel) és elkezdjük főzni. Főzés közben hab keletkezik majd a tetején, azt szedjük le. A csicseriborsó fajtájától és frissességétől függően hosszabb vagy rövidebb ideig kell főzni. Addig főzzük, míg teljesen megpuhul a borsó, két ujj között szét lehet nyomni szinte pépes, de nem teljesen. Ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet. Ha héjdarabkák jönnek fel a víz tetejére, szedjük le. 

4. Leszűrjük. Beletesszük a konyhai robotgépbe. Kezdjük is el rögtön krémesre dolgozni. (Azt olvastam több helyen is az interneten, hogy ha még forrón, melegen törjük össze a csicseriborsót, akkor sokkal krémesebb lesz. Vannak, akik rusztikusabban, darabosabban szeretik a hummuszt, ezért szobahőmérsékletűre hűtve törik össze.) 

Járó motor mellett adjuk hozzá a citromlevet, a tahinipasztát, a fokhagymát és másfél teáskanál sót. Végül lassan csurgassuk hozzá a jéghideg vizet (ahogy a bevezetőben is írtam, láttam több videót, ahol jeget tettek a keverőtálba, hogy ezzel még krémesebb legyen a hummusz). Így kell tehát több percen át krémesre, selymesre, lágyra dolgozni a krémet. Én nem tettem bele ilyen sok tahinit, és nem is tudtam forrón összetörni, ezért nem lett annyira selymes, mint az eredeti, de így is nagyon finom krémes, lágy lett a krémem. Nem volt száraz, hanem finom, könnyű volt. Ha esetleg nem elég krémes, nem elég lány, tegyünk egy kicsivel több vizet hozzá. 

5. Ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor tegyük zárható edénybe és tároljuk a hűtőben (de tálalás előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből), ha azonnal fogyasztjuk, akkor 30 perc pihentetés után (letakarva) tálaljuk a bevezetőben leírt módon. Mi most egyszerűen teljes kiőrlésű, kovászos házi kenyérre kenve fogyasztottuk, salátával kísérve. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése