2020. január 26., vasárnap

Kecskecomb és lapocka, lassan sütve

A szöveg a Facebook oldalamon megjelent bejegyzés másolata:




Ezen csak só, bors volt, egy kevés fokhagyma és egy kis bor és zsír alá:



Ez pedig vasedényben sült, lefedve. Csak só és frissen őrölt csokibors került rá. Éjszaka sült. Amíg fenn voltam, 110 fokon sütöttem, majd mikor elmentem aludni, levettem 100 fokra a hőt. Reggel meglocsoltam a saját szaftjával és fedő nélkül sütöttem pár percig. Ha kihűl, szeletelve felvágott helyett fogyasztjuk. 




Régen volt már, így mára húst sütöttem. Ritkán készítek húst, de azt legtöbbször lassan sütve szeretjük. Cserépedényben, vasedényben vagy fedővel ellátott tepsiben készítem, attól függően, éppen mihez van kedvem. Mivel állatokat is tartunk (kecskéket, tyúkokat), ezért, azt az elvet folytatva, hogy azt eszünk, ami van itthon, mi leginkább kecskehúst fogyasztunk. Annyi hús van, amennyi pont elég egy évre a családnak, hiszen hetente egyszer főzök csak húst is tartalmazó ebédet.

Lassan sütve szeretjük tehát a húst. A mai különösen jól sikerült. Szaftos, omlós, a csont magától kiesik. Eddig is ilyen szokott lenni, de most még azokat is túlszárnyalta. Most kecskecombot és lapockát készítettem (9 hónapos kecske húsa volt). A fűszerezést befolyásolta az az étel, amit a sült hús egy részéből szeretnék majd elkészíteni holnap. Igyekszem azt is megmutatni, mert különleges étel van tervben. :)

A legjobb, hogy csak befűszerezzük a húst, lefedjük az edény tetejével, betoljuk a sütőbe, a hőfokot beállítjuk 100-110 fokra és mehetünk is aludni. Másnap reggelre elkészül az ebéd, már csak a köretet kell kitalálni (ha nem vele sült az is, mert mikor cserépedényben sütök, a köretet, azaz a zöldségeket is mellé, alá szoktam tenni).

Leírom majd a pontos receptet a blogomba. Most csak röviden: kurkumát, gyömbért, sót, borsot, sáfrányos széklicét összekeverünk, kis zsiradék is ment bele (olaj, olvasztott zsír, ki mit használ, nálunk zsír). Ezzel lett a hús bekenve, befűszerezve. A fűszeres húsokat a tepsibe tesszük. 4 vöröshagymát felaprítunk, valamint egy jó nagy csokor friss petrezselymet is (még van kint a kertben). Ezt is rászórjuk a húsra, illetve a tepsibe. Egy kis bort is öntöttünk alá, majd lezártam a tepsit a tetejével. 100 fokos sütőbe tettem. Ekkor kb. este 10-11 óra volt. Ma reggel, mikor felkeltem, meglocsoltam a szafttal a húst, a sütőt átállítottam 110 fokra és időnként meglocsolva tovább sütöttem kb. 9-ig. A fedő végig rajta volt. Vigyáztam, ne száradjon ki a hús teteje sem, de legyen egy kicsi színe azért. Vajpuha, omlós húst kaptunk. (Ha nincs ennyi idő, akkor 130-140 fokon szoktam sütni. Így pár órával hamarabb elkészül.)

Tálalás: kuszkuszt főztem, zöld dió befőttet bontottam (nyár elején tettem el), valamint bontottam egy üveg ősszel befőzött birsalma csátnit (chutney) is. A kuszkuszt meglocsoltam egy kis szafttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése