2020. január 29., szerda

Rétestészta édesen és sósan, túrós-zöldséges rétes, mandulás-lekváros réteskosárkák

Néhány bejegyzéssel ezelőtt mutattam a marokkói pitét (pastilla) és az ahhoz készített warkát (ITT). Mivel a warka fele megmaradt, de lefagyasztani nem akartam, azon gondolkodtam, mit készíthetnék belőle. Úgy gondoltam, mivel ez is olyan vékony tészta, mint a mi rétestésztánk, sütök belőle zöldséges "rétest".





Köretként fogyasztottuk a lencsesülthöz, melynek receptjei itt olvashatók a blogon. 

Hozzávalók 1 rúdhoz: 
- nálam maradék warka, de rétestészta ugyanolyan jó lesz hozzá,
- 20 dkg kecsketejből készült túró (természetesen tehéntúró is megfelel),
- 20 dkg sárgarépa és pasztinák vegyesen (a répa kicsit több volt, mint a pasztinák),
- néhány brokkolivirág,
- 1 tojás,
- 1-2 evőkanál nem púpos búzadara (ezt a biztonság kedvéért tettem bele, ha esetleg nedves lenne a töltelék),
- só,
- bors,
- vaj a tészta lekenéséhez.

A hozzávalók listája változhat aszerint, ami éppen kéznél van otthon: karfiol. zöldborsó, krumpli, friss zöldfűszerek, kukorica, zöldbab, paprika (pl. piros színű, hogy jól mutasson).

Elkészítés: 

1. Az előkészített, vékonyra darabolt zöldségeket (fél)puhára pároljuk (majdnem készre). Én most vajon pároltam, lassú tűzön, de van, aki csak blansírozza a zöldségeket és utána vágja fel tetszés szerinti darabokra. A brokkolim fagyasztott volt, azt most csak forró vízbe tettem 1 percre, majd apróra vágtam.

2. A túrót összekeverjük a tojással, a búzadarával, az előkészített zöldségekkel, sóval, borssal.

3. A tésztát kiterítjük olvasztott vajjal jól megkenjük. Én kör alakú warkát használtam, azokat egymásra csúsztatva tettem egymás mellé.

4. A tészta egyik hosszanti szélére helyezzük a zöldséges túrót, majd feltekerjük a rétest. Tetejét vajjal átkenjük és 190 fokos sütőben készre sütjük.





Az édes tészta hozzávalói (9 nagy muffinformához): 
- maradék warka, de lehet rétestészta is,
- 10 dkg mandula, durvára darálva,
- porcukor ízlés szerint (én ezt most édesebbre készítettem, mint általában szoktam a sütiket, hogy szaftos legyen a töltelék),
- kevés őrölt fahéj, de akár el is maradhat,
- olvasztott vaj a tészta lekenéséhez,
- házi baracklekvár, cukormentes.

Elkészítés: 

1. A tésztát feldaraboltam. 9 formát tudtam megtölteni, ennyi maradék tésztám volt. Egy réteg tésztát leterítettem minden formába, majd jól megkentem olvasztott vajjal és ezután még egy vagy két réteg tészta következett, ahogy éppen volt maradék tésztám.

2. Erre jött a porcukorral, kis fahéjjal összekevert durvára darált mandula. Az ecsettel, amivel lekentem a tésztát, mindegyik adag mandulára csöpögtettem pár csepp vajat, de ez el is maradhat, én csak a maradék vajat szerettem volna elhasználni. Aztán egy jó nagy teáskanálnyi lekvár került még a tetejére. Szintén 190 fokra előmelegített sütőben sütöttem. Nagyon finom, ropogós tésztája volt és szaftos tölteléket sikerült összehoznom.

1 megjegyzés: