Igazából aludttejből kellett volna készíteni ezt a gombócot, de nekem csak házi joghurtom volt, így azt használtam. Először, mikor megkóstoltam, nekem kicsit furcsa volt az íze, de aztán azon kaptam magam, hogy újra és úja veszek belőle. A családnak is ízlett.
Sokféle recept van fenn az interneten, azokból válogattam és készítettem el a sajátomat.
Hozzávalók (2 dl-es pohár):
- 4 pohár aludttej (nálam joghurt),
- 1 pohár gríz,
--->vagy fél liter aludttejhez 12,5 dkg grízt számolunk.
- 1-2 evőkanál cukor,
- zsemlemorzsa,
- kevés zsiradék (nálam zsír),
- a tálaláshoz lekvár vagy tejföl, fahéj és cukor.
Elkészítés:
1. Feltesszük az aludttejet közepes lángon főni. Közben hozzáadjuk a cukrot is.
2. Mikor felforrt, akkor vékony sugárban, folyamatosan keverve hozzáadjuk a grízt. Kevergetjük, majd, mikor jól besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot és félig letakarva hűlni hagyjuk.
3. Addig elkészítjük a pirított morzsát.
4. Mikor már formázható a gombóc, akkor ízlés szerinti méretű gömböket készítünk, amit a morzsába forgatunk.
5. Tálalhatjuk lekvárokkal vagy fahéjas-porcukros tejföllel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése