2022. június 28., kedd

Aludttejes gombóc

 Igazából aludttejből kellett volna készíteni ezt a gombócot, de nekem csak házi joghurtom volt, így azt használtam. Először, mikor megkóstoltam, nekem kicsit furcsa volt az íze, de aztán azon kaptam magam, hogy újra és úja veszek belőle. A családnak is ízlett. 

Sokféle recept van fenn az interneten, azokból válogattam és készítettem el a sajátomat. 

Hozzávalók (2 dl-es pohár): 

- 4 pohár aludttej (nálam joghurt), 

- 1 pohár gríz,

--->vagy fél liter aludttejhez 12,5 dkg grízt számolunk. 

- 1-2 evőkanál cukor,

- zsemlemorzsa,

- kevés zsiradék (nálam zsír),

- a tálaláshoz lekvár vagy tejföl, fahéj és cukor. 

Elkészítés: 

1. Feltesszük az aludttejet közepes lángon főni. Közben hozzáadjuk a cukrot is.

2. Mikor felforrt, akkor vékony sugárban, folyamatosan keverve hozzáadjuk a grízt. Kevergetjük, majd, mikor jól besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot és félig letakarva hűlni hagyjuk. 

3. Addig elkészítjük a pirított morzsát. 

4. Mikor már formázható a gombóc, akkor ízlés szerinti méretű gömböket készítünk, amit a morzsába forgatunk. 

5. Tálalhatjuk lekvárokkal vagy fahéjas-porcukros tejföllel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése