Többféle császármorzsát készítettem már. Férjemnek a legjobban a kölesből készített változat ízlik a legjobban (a recept ITT található a blogon). Az inkább a daramorzsához hasonlít. Ez egészen más. Sokféle recept van fenn a neten, én Annuskám receptje szerint készítem, de a sütésnél kétfele veszem a tésztát, mert nekem az első adag megégett, túl sok volt egyszerre a tészta ls nehezn is tudtam átfordítani.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb tojás,
- 3 dkg cukor,
- 12 dkg liszt,
- 2,5 dl tej,
- 3 dkg vaj,
- 1-3 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját is kihabosítjuk a cukorral.
2. A fehéredésig kevert tojássárgához öntjük a lisztet és először a tej felét, majd a maradékot is.
3. A felvert tojásfehérjét is több részletben hozzáforgatjuk. Elég folyékony masszánk lesz.
4. Vajat olvasztunk egy nagy átmérőjú tapadásmentes edényben vagy serpenyőben, amit majd le is tudunk fedni.
5. A recept azt írja, hogy az összes tésztát egyszerre kell a serpenyőbe önteni, de nekem ez nem vált be, ahogy a bevezetőben is írtam, úgyhogy én két részletben sütöm ki. Lefedjük és kis-közepes lángon sütjük, de figyeljük az alját, nehogy leégjen!
6. Amikor megszilárdult annyira, hogy egy spatulával alá tudunk nyúlni és a teteje is nagyjából szilárd, akkor sütőlapát segítségével, azzal alányúlva, egy határozott mozdulattal átfordítjuk a tésztát.
7. Pár percig így is pirítjuk, majd fakanállal feldaraboljuk a tésztát.
8. Közben meghintjük porcukorral is, hogy rákaramelizálódjon a tésztára. Így lesz kívül kissé ropogós, belül puha a tészta. Tálaláskor lekvárt, porcukrot kínálhatunk hozzá. Én most saját készítésű friss eperlekvárt pötyögtettem rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése