2022. június 6., hétfő

Bajor császármorzsa

Többféle császármorzsát készítettem már. Férjemnek a legjobban a kölesből készített változat ízlik a legjobban (a recept ITT található a blogon). Az inkább a daramorzsához hasonlít. Ez egészen más. Sokféle recept van fenn a neten, én Annuskám receptje szerint készítem, de a sütésnél kétfele veszem a tésztát, mert nekem az első adag megégett, túl sok volt egyszerre a tészta ls nehezn is tudtam átfordítani. 




Hozzávalók: 

- 4 nagyobb tojás,

- 3 dkg cukor,

- 12 dkg liszt,

- 2,5 dl tej,

- 3 dkg vaj,

- 1-3 evőkanál porcukor. 

Elkészítés: 

1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját is kihabosítjuk a cukorral. 

2. A fehéredésig kevert tojássárgához öntjük a lisztet és először a tej felét, majd a maradékot is. 

3. A felvert tojásfehérjét is több részletben hozzáforgatjuk. Elég folyékony masszánk lesz. 

4. Vajat olvasztunk egy nagy átmérőjú tapadásmentes edényben vagy serpenyőben, amit majd le is tudunk fedni. 

5. A recept azt írja, hogy az összes tésztát egyszerre kell a serpenyőbe önteni, de nekem ez nem vált be, ahogy a bevezetőben is írtam, úgyhogy én két részletben sütöm ki. Lefedjük és kis-közepes lángon sütjük, de figyeljük az alját, nehogy leégjen! 

6. Amikor megszilárdult annyira, hogy egy spatulával alá tudunk nyúlni és a teteje is nagyjából szilárd, akkor sütőlapát segítségével, azzal alányúlva, egy határozott mozdulattal átfordítjuk a tésztát. 

7. Pár percig így is pirítjuk, majd fakanállal feldaraboljuk a tésztát. 

8. Közben meghintjük porcukorral is, hogy rákaramelizálódjon a tésztára. Így lesz kívül kissé ropogós, belül puha a tészta. Tálaláskor lekvárt, porcukrot kínálhatunk hozzá. Én most saját készítésű friss eperlekvárt pötyögtettem rá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése