2013. július 18., csütörtök

Sárgabaracklekvár héjjal vagy héj nélkül

2 éve készítettem először önállóan baracklekvárt sárgabarackból, (akkor költöztünk be a vidéki házunkba). Akkor rengeteg lekvárt tettem el. Tavaly nem termett, talán csak 4 barack azon a nagy fán. A tavaszi fagyok elvitték a termést. Az idén ismét sok barack termett, aminek nagyon örülök, mert már csak 2 üveg lekvárom maradt a 2 évvel ezelőtti eltevésből. Az idén is serényen főzöm a lekvárt, szinte minden este készül egy adag. Ebben az évben akadt azonban egy kis dilemmám.

Otthon mindig úgy tettük el a barackot, hogy leszedtük a héját. Forró vízbe öntöttük a barackot, majd gyorsan kiszedtük és lehúztuk a héját. Ezután mehettek csak a barackok az edénybe főni. Nekem viszont most, hogy van egy egy éves kisfiam, nagyon ki van számolva minden időm, ráadásul nem csak barackot kell eltennem, hanem mindent, ami a kertben terem. Az interneten nézelődve arra jutottam, mi lenne, ha idén nem szedném le a barack héját, hanem héjastól tenném fel főni. Bevált, így többet nem fogom leszedni a héját.




Nagyon egyszerű a recept:

1. A barackot megmossuk, kimagozzuk és egy tiszta edénybe tesszük. Fontos, hogy jó érett barackot használjunk csak fel. Ne legyenek zöld részei.

2. Addig főzzük, míg a kívánt állagot el nem érjük és a levét teljesen elfővi. Érdemes egyszerre mindig csak egy kisebb adagot (maximum szűk egy vödörnyi) befőzni, hogy hamar elkészüljön a lekvár (kisebb adag---> rövidebb főzési idő--->szebb színű lekvár).

3. Nem botmixerezem, nem darálom a barackot, mert úgyis szétfő, illetve szeretem, ha kis gyümölcsdarabok vannak a lekvárban.

4. Forrón tiszta üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük néhány napra. Nálunk a száraz dunszt így készült: fotel aljára egy pléd, rá egy tollkabát, ide kerülnek az üvegek. Betakarjuk az üvegeket a pléd és a kabát kilógó széleivel, majd az egészet még egy kabáttal befedjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése