2013. július 26., péntek

Kakaós-gyümölcsös pite

Ez a sütemény egy véletlen folytán született. Eredetileg a kakaós linzer alaphoz egy túrós tölteléket szerettem volna készíteni, amit gazdagon megtöltök gyümölccsel. A túrónak azonban furcsa szaga és íze volt, nem mertem felhasználni. A tészta azonban már készen állt, hogy a sütőbe kerüljön, a tojások felverve, már csak a túró hiányzott. Gyorsan kerestem az interneten néhány receptet és végül egy nagyon finom sütemény kerekedett ki belőle. A tészta kakaós, de sima kakaómentes linzerrel is ugyanolyan finom lesz. A tészta Moha receptje alapján készült. 


Hozzávalók a tésztához:
- 22 dkg liszt (nálam fele darált mandula),
- 2 dkg kakaópor,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 14 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 2 evőkanál tejföl.

1. A lisztet, a kakaópor, a sütőport és a porxukrot összekeverem, majd belemorzsolom a vajat, végül hozzáteszek annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak.

2.  Fél órát állni hagyjuk a tésztát (hűtőben), majd kinyújtjuk és a formába simítjuk.

3. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a tésztát. (Én addig sütöm, amíg a tészta teteje megszilárdul, kissé száraz.)

Hozzávalók a krémhez:
- 2-3 tojás,
- 2 dl tejszín,
- 1 főzős vaníliás pudingpor,
- 5-10 dkg xukor,
- vaníliaesszencia,
- gyümölcsök vegyesen (nálam most sárgabarack, feketeszeder és ribizli).

1. A pudingport kevés tejszínnel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a két (vagy három kisebb) tojást és jól összekeverjük. Mehet bele a maradék tejszín, a xukor és a vaníliaesszencia.

2. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, elosztjuk rajta a gyümölcsöket, az egészet leöntjük a krémmel és addig sütjük, míg a tepsit megrázva nem rezeg a krém. Nekem ez elég sok időbe, kb. 40-45 percbe telt úgy, hogy közben átkapcsoltam a sütőt légkeveréses üzemmódra. 170 fokon sütöttem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése