2013. július 18., csütörtök

Ribizlis habos lepény

Nagyon finom, egyszerű, gyors, olcsó és mutatós. A mélyhűtőben lévő tojásfehérjék felhasználásához is remek ötlet. Máskor is elkészítem, akár télen is, fagyasztott ribizliből (ebben az esetben nem olvasztom ki a ribizlit, hanem fagyottan keverem a habba). A remek receptet Moha blogján találtam. Én feleztem a mennyiségeket, mert kettőnkre sok lett volna ez a kiadós sütemény (és kicsit csökkentettem a cukor mennyiségét).



Hozzávalók (fél adag):

Tészta:
- 20 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor,
- 7,5 dkg vaj,
- 4-5 dkg cukor,
- fél citrom reszelt héja és leve,
- 2-3 evőkanál tejföl.

Ribizlis hab:
-  4-5-6 tojásfehérje,
- 25-30 dkg ribizli,
- cukor ízlés szerint, kóstolni kell, nálam kb. 12 dkg xukor zéró került bele, de lehet, hogy elég lett volna kicsit kevesebb is.

1. A tésztához a sütőport, a cukrot, a lisztet, a citromhéjat összekeverjük, majd ezt összemorzsoljuk a vajjal és belegyúrjuk a citromlevet, valamint annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Nem szükséges pihentetni, hanem sütőpapíron kinyújtjuk és rögtön tepsibe tesszük (ha az egész adagot készítjük el, akkor 29X37 cm-es formában, ha a fele adagot, akkor kisebb tepsiben sütjük). Villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben elősütjük (kb. 10 perc).

2. Ezalatt a tojásfehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és jó kemény habot verünk belőle. Ekkor óvatosan belekeverjük a ribizlit és az elősütött tésztára simítjuk az egészet. A tetejét villával "hullámozzuk" és megsütjük (körülbelül 20-25 perc, de figyeljük, nem barnul-e nagyon a hab. Ebben az esetben vegyük lejjebb a hőfokot.).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése