2016. december 22., csütörtök

Mákos-aszalt meggyes szaloncukor

Elkészültek az idei szaloncukrok. Ebben az évben mákos-aszalt meggyes és narancszselés szaloncukrokat készítettem. 85 %-os étcsokival vontam be őket. A mákos szaloncukor receptje Praliné Paradicsomtól származik. Annyit módosítottam, hogy sokkal-sokkal kevesebb cukrot és mézet tettem bele és kicsit több mákot. Nekünk így ízlik. A meggyet én aszaltam nyáron a kertünkben termett meggyből.




Hozzávalók:
- 8,5 dkg egész, blansírozott mandula (mandulát forró vízbe tesszük pár percre, majd leszűrjük és a héját leszedjük, megszárítjuk a mandulát),
- 1,5 dkg darált mák,
- cukor ízlés szerint (nálam egy teáskanál, eredeti recept szerint 8 dkg),
- akácméz (nálam egy teáskanál),
- 30 g meggylé (cukrozatlan meggybefőtt levét használtam),
- keserűmandula-kivonat (én nem tettem bele),
- egy marék aszalt meggy apróra vágva,
- 10-15 dkg étcsoki a bevonáshoz.

Elkészítés:

1. A blansírozott mandulát aprítógépben durvára aprítjuk. Kiborítjuk egy sütőpapírra és összekeverjük a darált mákkal.

2. A meggylevet, a cukrot és a mézet összekeverjük és felfőzzük. Eredetileg mérni kellett volna a hőfokot és 118 fokosra főzni, de én csak simán felforraltam, nem méregettem. Ráöntjük a mandulás mákra, összekeverjük és szobahőmérsékletűre hűtjük.

3. Ha kihűlt, aprítógépbe tesszük és egynemű masszává dolgozzuk. Közben adhatunk hozzá egy kevés keserűmandula-kivonatot (én nem tettem). Ha kész, sima felületen (pulton) összegyúrjuk a masszát és megformázzuk a szaloncukrokat.

4. Én nem hagytam szikkadni, habár az eredeti recept legalább fél napos szárítást ír elő. Rögtön bevontam olvasztott étcsokival.

5. Egy edénybe ujjnyi magasan vizet engedünk, ráhelyezünk egy tálat, abba a csokit. Gőz fölött megolvasztjuk a darabokra tört étcsokit. Ügyeljünk, ne legyen túl forró, különben megég a csoki. Én hamar elzártam a tüzet és le is vettem egy időre a gőzről a csokis edényt.

6. Fogpiszkálóra tűztem a szaloncukrokat, így vontam be őket. Sütőpapírra helyeztem, távol egymástól és hűvös helyen dermesztettem. Utána csomagolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése