2016. december 10., szombat

Édes túrós rakott tészta dióval

Egy gyors és egyszerű étel. Volt 30 dkg túró, amit nyár végén készítettem, majd fagyasztottam és tegnap kiolvasztottam. Volt még egy tejszín, amit sürgősen fel kellett használni. Aztán fontos volt, hogy gyorsan készüljön az étel, mert munka előtt főzök mostanában. Ne legyen túl sok, mert előtte egy laktató sóskás vöröslencse krémlevest eszünk. Végül pedig legyen még tojásmentes (vagy legalább tojásmentesíthető) is. Koskacukornál találtam meg a nekem megfelelő receptet. Finom lett.






Hozzávalók: 
- 15-20 dkg tészta (fodros nagykockát ajánl a recept, én most mindenféle maradék spagettit meg hosszúmetéltet főztem bele),
- 25-30 dkg túró,
- 2,5 dl tejszín,
- vanília kikapart belseje vagy őrölt, szárított vaníliapor (vagy vaníliáscukor, ha valaki azt használ),
- 1 citrom reszelt héja (nekem nem volt bio, így ezt kihagytam),
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé,
- cukor ízlés szerint (nálam csak 1 evőkanál, de mi nagyon leszoktunk a cukorról, duplázza vagy triplázza, aki édesebben eszik),
- 2 tojás (én ezt nem tettem bele, mert Panni nem ehet tojást),
- az eredeti recept nem írta, de én tettem bele kevés mazsolát és általam aszalt meggyet is,
- darált dió a tetejére (eredeti recept szerint 4 evőkanál, nálam jóval több),
- kevés vaj a sütőedény kikenéséhez,
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa a sütőedény szórásához.

Elkészítés: 

1. A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliával, citromlével, citromhéjjal, tejszínnel, tojással, aki tesz bele. Krémesre kikeverjük. Tehetünk bele mazsolát, aszalt meggyet is.

2. A tésztát félpuhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

3. Összekeverjük a tésztát a túrós krémmel és a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőedénybe öntjük. Tetejét dióval megszórjuk.

4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Akkor van kész, mikor a dió megpirult a tetején. Koskacukor ajánlja még a lekvárt hozzá, de mi anélkül ettük most.

Frissítés: Közben elkészült ennek az ételnek a második változata, aminek a tetejére baracklekvárt kentem és darált mandulával szórtam meg (mert éppen az volt itthon). Így is finom lett. A recept ITT található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése