2016. december 29., csütörtök

Almaleves fahéjas-karamelles mandulával

Bármely évszakban jól tud esni egy kis almaleves. Gyorsan elkészül, a gyerekek is szeretik és nem drága étel. Én savanykás almából, minimális édesítéssel szeretem.



Hozzávalók a leveshez:
- alma (nálam most kb. 6-8 almából készült, ami nem szétfővő és igen savanykás),
- 2 dl tejföl,
- 1 rúd fahéj,
- néhány szem szegfűszeg,
- 2-3 kiskanál méz vagy cukor (aki édesebben szereti, tegyen többet),
- fél citrom leve,
- 1 evőkanál liszt.

Elkészítés:

1. Az almát meghámozzuk, szeleteljük vagy daraboljuk.

2. Felöntjük vízzel, teatojásba tesszük a szegfűszeget és a rúd fahéjjal az almák közé dobjuk. Belefacsarjuk a fél citrom levét és ízesítjük mézzel vagy cukorral.

3. Lassú-közepes tűzön főzzük. Nagyon figyelni kell, ne főzzük túl, mert a hosszú főzés miatt az almából kifő az íze és nem lesz finom.

4. Én akkor habarom, mikor már látom, hogy nemsokára forrni fog a leves és az alma sem puhult meg teljesen. A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, hígítjuk a leves levével, majd az egészet visszaöntjük a levesbe. Közben keverjük. Ilyenkor én már magas lángon főzöm. Amint felforr, elzárjuk alatta a tüzet. Általában magában fogyasztjuk, de mivel maradt a karácsonyi stollen sütésekor blansírozott mandula, így most azt megpirítottam, majd fahéjas karamellel bevontam és ezt kínáltam a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése