2016. december 31., szombat

Tepertős pogácsa

Szilveszterre sütöttük ezeket a tepertős pogácsákat. A kimaradt szabáshulladékot újra összegyúrtuk, hajtogattuk és abból lettek a szilvalekváros papucsok. Ilyen papucsokat már sütöttem, csak annak kicsit más a tésztája és a készítési módja.





Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 3-4 evőkanál fehérbor,
- 3 kiskanál só (2 kanállal a tésztába, egy a darált töpörtyűbe),
- 30 dkg sótlan töpörtyű, darálva (a bőre ne maradjon rajta, mert keményen fog ropogni),
- 300-400 g meleg natúr joghurt (nálam 400 g fogyott, görög joghurtot használtam),
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 kiskanál cukor,
- tetejére 1 tojás vagy, aki nem ehet tojást, mint mi, tegyen helyette tejszínnel kevert joghurtot.

Elkészítés:

1. A lisztet tálba mérjük. A joghurtot megmelegítjük.

2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a meleg joghurt harmadát, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk cukorral. Kicsit megkeverjük az ujjunkkal és megszórjuk egy kis liszttel. Letakarjuk konyharuhával és felfuttatjuk.

3. A liszthez adjuk a 2 kiskanál sót, a bort és annyi joghurtot, amennyitől egy közepesen lágy tésztát kapunk (ne legyen ragacsos és ne legyen túl lágy). Jól kidagasztjuk és konyharuhával letakarva kb. fél órát kelni hagyjuk.

4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk (ne túl vékonyra, kb. 1 cm vastagra) és megkenjük az egy kiskanál sóval elkevert tepertő egyharmadával. Hajtogatjuk (lentről közepéig, rá fentről, balról jobbra középig és jobbról balra rá. Ráteszünk egy edényt (ne konyharuhát, mert megszárad a tészta teteje) és 30 percig pihentetjük, majd újra kinyújtjuk és megkenjük, hajtogatjuk. Megint lefedjük és állni hagyjuk 30 percig. Még egyszer megismételjük, majd fél órát kelni hagyjuk letakarva. Arra figyeljünk, hogy a hajtogatást mindig ugyanabban a sorrendben végezzük, különben nem lesz szép leveles a tészta. A pihentetés során a tészta ne fázzon meg, ne érje hideg, különben leáll a kelés folyamata. Ha eleve hűtőben vagy hűvös helyen kezdjük a kelesztést és a pihentetést, akkor viszont az élesztős tészta ezt a hőfokot szokja meg, de ekkor a sütésig ezen a hőfokon kell tartani a tésztát a kelesztés során.

5. Kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét sűrűn berácsozzuk, majd szaggatjuk (ne hagyjunk túl sok szabáshulladékot, mert az újra összegyúrt tészta már nem lesz leveles). Zsírozott-lisztezett tepsire sorakoztatjuk, tetejét megkenjük felvert tojással (ne csorogjon le, különben nem lesz leveles a pogácsa) és 200-220 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20 perc, de ez sütőfüggő, nálam 220 fokon sült). Ne együk forrón, mert könnyen gyomorfájást okozhat.

Tipp: Ebből a tésztából készíthetünk szilvalekváros papucsot is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése