2016. december 17., szombat

Tonhalfasírt

Finom ebédünk volt ma, sok zöldséggel. A fasírt elkészítése nem vesz igénybe sok időt és munkát, így különösen ajánlom, ha kevés időnk van főzni. A válogatós gyerekeim csak úgy ették!


Hozzávalók:
- 4 konzerv jó minőségű sós lében eltett tonhalkonzerv (összesen 224 g),
- 5 dkg zabpehely,
- 1 vöröshagyma, aprítva,
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva,
- só,
- bors,
- negyed citrom leve,
- 1 teáskanál útifűmaghéj ( VAGY 1 tojás),
- tehetünk bele még aprított petrezselyemzöldet, kevés mustárt is (én most nem tettem),
- zsemlemorzsa a forgatáshoz,
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés:

1. A halat, a vöröshagymát, a fokhagymát, a zabpehelyt, sót, borsot, citromlevet (ha tojást is használunk, akkor azt is most tesszük bele) késes darálóban pépesítjük (botmixerrel is lehet). Ezután hozzákeverjük a útifüvet. 5 percig állni hagyjuk.

2. Ha túl lágy lenne, keverjünk bele zabpelyhet vagy zsemlemorzsát. Kiskanálnyi adagokban forgassuk meg zsemlemorzsában, majd lapítsuk el. Én kicsi fasírtokat készítettem, hogy sok legyen és a gyerekkézbe is ez a megfelelőbb.

3. Süthetjük sütőben vagy serpenyőben, kevés zsiradékon. Én serpenyőben sütöttem úgy, hogy egy bő teáskanálnyi zsírt olvasztottam a serpenyőben, eligazítottam, hogy mindenhova jusson, majd a forró serpenyőben a fasírtok mindkét oldalát pirosra sütöttem. Ha sütőben sütnénk, akkor a sütőpapírra kenjünk olvasztott zsírt vagy olajat, helyezzük rá a fasírtokat és a tetejüket is kenjük meg kevés zsiradékkal. Mi kölessel, fűszeres sütőtökpürével és pirított narancsos kelbimbóval ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése