2020. szeptember 17., csütörtök

Paradicsomos cukkinikrém télire

 Évek óta, minden nyáron készítek ilyen szószt, mert a gyerekek szeretik, másrészt így legalább megeszik a cukkinit. A cukkini, a sárgarépa fel sem tűnik senkinek, beleturmixolom a paradicsomszószba. 

A receptet itt találtam, de mindig eltérek az eredeti leírástól. Lent jelzem az eredeti eljárást és a saját változatomat is. 



Hozzávalók nálam:

- cukkini,

- sárgarépa,

- paradicsom(lé),

- só,

- cukor,

- vöröshagyma,

- zsiradék (zsír vagy olaj). 


Pontos arányokat nem tudok írni a magam változatához, mert soha nem mérem. Amennyi cukkinim van éppen, annyit főzök a szószba. Répából és hagymából is találomra kerül bele. A paradicsomot pedig frissen passzírozom. 

Legutóbb 4,5 liter frissen passzírozott, jó sűrű házi paradicsomléhez ment néhány fej vöröshagyma, 4-5 nagyobb cukkini, néhány nagy sárgarépa, némi só és cukor csak nagyon kevés. Fűszerek meg ízlés szerint (lehet pl. olaszosan is készíteni.)

(Az eredeti recept arányai pedig a következők: 

- 3 kg cukkini vagy tök,

- 500 g sárgarépa,

- 500 g kaliforniai paprika,

- 5 gerezd fokhagyma, 

- 2,5 teáskanál csípős pirospaprika,

- 100 g cukor, 

- 2 evőkanál só,

- 200 ml olaj.)


Elkészítés: 

Az eredeti recept szerint minden hozzávalót le kell darálni, majd a csípős paprika kivételével közepes tűzön 40 percig főzni. Ezután adja hozzá a csípős paprikát és még 10 percig főzi és üvegbe tölti. 

~~~~

Nálam viszont úgy készül, hogy a hagymát felaprítom. Zsiradékon megpárolom (nem pirítom). Ezután hozzáadom a durvára reszelt répát, a darabolt cukkinit. Sózom és pár percig kevergetem közepes tűzön. Felöntöm a paradicsomlével. Kedvem szerint ízesítem vagy hagyom így és majd télen ízesítem, ahogy éppen szeretném. Mikor megpuhult minden zöldség és a paradicsomlé is viszonylag sűrű, akkor botmixerrel krémesre töröm. Így is főzöm, végül pici cukorral ízesítem. Üvegbe töltöm és száraz dunsztba teszem. 

Télen tésztaszószként (reszelt sajttal megszórva) vagy pizzaszószként fogyasztjuk. Van, aki pirítósra kenve szereti. 

3 megjegyzés:

  1. Én nem paradicsomlével, hanem feldarabolt friss paradicsommal csináltam. Kicsit durvábbra turmixoltam, de jó sok csilivel és habaneroval. Isteni lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen az ötletet és egészségetekre! :)

      Törlés