2016. május 23., hétfő

Fenyőrügy szirup

Még soha nem próbáltam. azt sem tudtam eddig, hogy pontosan mikor van itt az ideje a fenyőrügy szirup eltevésének. Aztán május elején, egy délelőtt gondoltam egy nagyot és utánaolvastam. Gyorsan ki is mentem a kertbe és szedtem egy adag fenyőrügyet.

Bármilyen fenyő alkalmas ehhez a sziruphoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tiszafa rügyét soha ne szedjük, mert az mérgező!

Frissen töltve
Néhány naposan

Én úgy készítettem, hogy a fenyőrügyet rétegezve raktam le a cukorral egy üvegben, azaz egy sor fenyőrügy, egy sor cukor. Lefedve állni hagytam kb. másfél hétig. Néhány nap múlva az üvegbe pakolt fenyőrügy a felére esik össze. Mikor már a cukor leült az aljára és a rügy is megbarnult, akkor edénybe tettem, egyet forraltam rajta, szűrő segítségével tiszta üvegekbe töltöttem. Vastag kabátokba bugyoláltam és így, száraz dunsztban hagytam kihűlni. A fenyőrügyet se dobjuk ki. Sütőpapírra sorakoztatva, majd megszárítva, végül becsomagolva eltehetjük és teát főzhetünk belőle később.

Ezt a szirupot köhögésre, köptetőnek használják a népi gyógyászatban.

Frissítés egy év múlva, 2017 májusában: télen nagyon jól elállt a szirup, a gyerekek szerették (még szép). Mikor köhögtek, akkor adtam nekik naponta egyszer-kétszer.

Idén megpróbálkozom úgy is eltenni, hogy nem forralok a szirupon (bízva abban, hogy így több vitamin megmarad benne). Nem az egész adaggal kísérlem ezt meg, csak egy részével. Többen ugyanis úgy teszik el, hogy miután a rügy megbarnult és a cukor megolvadt, egyszerűen csak leszűrik, üvegbe töltik és mehet a helyére (hűtőbe vagy hűvös kamrába). Jövőre majd beszámolok, hogy működött-e nekem ez a módszer. Egy másik megoldás lehet a kigőzölés (azaz egy edénybe víz, bele a leszűrt sziruppal töltött üvegek lezárva, lassú tűzön addig főzni, míg a szirup is gyöngyözni kezd, végül ebben a vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket).

Ha nem olvad meg a cukor, de a rügyek már megbarnultak, akkor esetleg enyhe melegítéssel el lehet olvasztani a cukrot. Javasolják azt is, hogy, ha még így sem működik, akkor fél dl vizet öntsünk hozzá.


2 megjegyzés:

  1. Én két éve a fenyőrügyre mézet öntöttem. Azt napos ablakba tettem, majd 1-2 naponta fejre állítottam, majd vissza. Erdélybe láttam először, hogy így készítik a köhögést gyógyító szirupot. Nagyon finom volt. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a receptet. :) Igazság szerint szívesebben készíteném én is mézzel, de sajnos nincs itthon annyi mézem, így marad a cukor. Egyszer, ha lesznek saját méheim, biztosan azzal öntöm le a fenyőrügyet én is és kipróbálom ezt az erdélyi receptet.

    VálaszTörlés