2016. május 18., szerda

Tojásmentes szilvás gombóc

Gergő már egy ideje rágta a fülem, hogy gombócot szeretne enni. Nem készítek gyakran ilyen jellegű ételeket, hisz tele van szénhidráttal. Évente egyszer főzök gombócot, pedig szeretem, de az önuralmam is elég erős, így maradunk az évi egy-(két) alkalomnál. A lényeg, hogy szerettem volna kicsit kedveskedni Gergőnek és Panninak, úgyhogy az utolsó házi szilvalekváromat feláldozva tettem egy kísérletet, hogy elkészítsem tojásmentes változatban a gombócot. Nagyon féltem, hogy szét fog majd esni. Szerencsére nagyon jól sikerült a gombóc. Puha volt a tésztája, nem főtt szét és a gyerekek imádták. 

Hozzávalók:
- kb. 80 dkg krumpli (ne újkrumpli legyen!),
- liszt, amennyit felvesz (nálam kb. 12-15 dkg fehér tönkölyliszt),
- egy evőkanál olvasztott zsír,
- 1 nagy üveg házi szilvalekvár,
- 1 evőkanál búzadara,
- kb. 10-12 evőkanál zsemlemorzsa,
- 2 evőkanál zsiradék.

Elkészítés: 

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük. Így hűtjük ki.

2. Ha kihűlt a krumpli, hozzáadjuk a lisztet, 1 evőkanál olvasztott zsírt, búzadarát.

3. Miközben gyors mozdulatokkal összegyúrtuk a tésztát (ne legyen ragacsos, de óvatosan adagoljuk a lisztet, mert a kemény tészta élvezhetetlen lesz), felteszünk egy edény vizet forrni.

4. A tésztát vékonyra, kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk. Felkockázzuk és mindegyik közepére helyezünk egy adag lekvárt. Én jó sokat tettem bele. Óvatosan gombócokat formázunk a megtöltött négyzetekből.

5. Lobogó vízben pár perc alatt kifőzzük. Akkor van kész, ha a gombócok  feljönnek a víz tetejére és utána még hagyjuk őket fél percig főni.

6. A zsiradékon aranyszínűre pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat Tálaláskor megszórjuk fahéjjal és egy kevés cukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése