2016. május 7., szombat

Mindenmentes kevert sütemény 1. (diós)

Ebben a süteményben aztán tényleg csak jó dolgok vannak belesütve. Találomra készült, de szerencsére igen jól sikerült. Annyira, hogy a gyerekek sütés és rövid hűlés után megettek belőle pár csíkot. Már el kellett csomagolnom, mert igazából a másnapi ebédünk egy része volt ez a sütemény (leves volt hozzá). Se cukrot, se édesítőszert nem tettem a sütibe. A magvak és a lekvárok megédesítették annyira, amennyire szükséges. Ha valaki édesebben szereti, tegyen bele cukrot.



Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 6,5 dkg dió, darálva,
- 6,5 dkg mandula, darálva,
- 5 dkg apró szemű zabpehely (ha gluténmentes diétán van valaki, akkor ezt cserélje le valami másra vagy, ha ehet zabpelyhet, akkor garantáltan gluténmentes változatot vásároljon),
- 2 dkg kókuszreszelék, darálva,
- 4 dkg kölesliszt,
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 1 teáskanál útifű maghéj,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 evőkanál darált lenmag,
- 3 evőkanál víz,
- kb. 2,5 dl cukormentes, házi fügelekvár (vagy bármilyen más, édes lekvár),
- kb. 1,5-2 dl víz (vagy bármilyen cukormentes gyümölcslé),
- kevés lekvár a tetejére (elmaradhat, én most ribizlilekvárt pötyögtettem rá). De tehetünk rá diót, mogyorót vagy megszórhatjuk kókuszreszelékkel is.

Elkészítés:

1. A darált lenmagot elkeverjük a 3 evőkanál vízzel és 5 percig állni hagyjuk.

2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. A beáztatott lenmagot is hozzáadjuk. Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű, de önthető maradjon.

3. Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kissé nedves állagú lesz a belseje és nem magas sütemény a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése