2016. május 7., szombat

Zserbópite (tojással és tojásmentesen)

Ehhez a recepthez nem készült fénykép. Ajándékba sütöttem a pitét a falu vendégeinek és elfelejtettem lefényképezni (időm sem volt rá). Finom és egyszerű elkészíteni ezt a sütit, biztos, hogy magunknak is megsütöm. Az eredeti receptet követtem, de magunknak biztos, hogy kevesebb cukrot/édesítőt teszek majd bele, mert nem szeretjük a túlédesített desszerteket. Most csak azért tettem kivételt, mert nem itthonra készült és tudom, hogy másoknak eltérő az ízlésük. Legutóbb például anyák napjára sütöttem lipcsei aranyérmést/vendégváró szeletet és míg nekem tökéletesen édes volt a sütemény, addig volt, aki még szórt a tetejére porcukrot, mert nem találta elég édesnek.

Hozzávalók a tésztához (közepes méretű tepsihez):
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 3-4 evőkanál hideg víz,
- 5 dkg porcukor.

Hozzávalók a töltelékhez:
- jó sok dió (30 dkg-ot biztos, hogy beletettem), darálva,
- kb. 20 dkg házi sárgabaracklekvár,
- cukor ízlés szerint (nekem 3 dkg elég lesz legközelebb),
- 3 tojás (szerintem elhagyható, ha tojásmentesen szeretnénk, még nem próbáltam ki),
- 5 dkg étcsoki, reszelve (én nem tettem).

Hozzávalók a tetejére:
- 10 dkg étcsoki és
- 1-2 evőkanál olaj vagy

- 2 evőkanál cukormentes kakaópor,
- 1-2 evőkanál víz,
- 3 dkg vaj,
- 2 kocka étcsoki.

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból rugalmas, jól nyújtható tésztát gyúrunk úgy, hogy először a porcukorral kevert liszttel elmorzsoljuk a darabolt vajat és csak ezután adjuk hozzá a vizet. Annyit, amennyi szükséges. Gyorsan kell dolgozni, különben szétesik a tészta. Fóliába vagy zacskóba tesszük és hűtőben pár órát állni hagyjuk (vagy egész éjszakán át).

2. A kinyújtott tésztát egy közepes méretű tepsibe helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (kb. 10-12 perc).

3. Közben előkészítjük a tölteléket. A tojásokat kissé felverjük, majd összekeverjük a cukorral és a darált dióval.

4. Az elősütött tésztát vastagon megkenjük a lekvárral, utána a diós töltelékkel. Erre reszelhetünk étcsokit is. Készre sütjük (kb. 20 percig).

5.Ha kihűlt, a tetejét bevonjuk csokimázzal. Ehhez vagy gőz fölött olvasztunk étcsokit és mikor megolvadt, elkeverjük 1-2 evőkanál olajjal vagy egy edényben összekeverjük a kakaóport cukorral és annyi vízzel, hogy éppen el tudjuk keverni. Melegítjük, de nem forraljuk. Ha elolvadt a cukor, akkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat és dobunk bele pár kocka étcsokit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése