2016. május 27., péntek

Tojásmentes palacsinta és túrós palacsinta sütve

Hozzávalók a tojásmentes palacsintához:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (van, hogy több teljes kiőrlésűt és kevesebb fehéret teszek bele),
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 2 evőkanál olvasztott zsír/olaj,
- kb. 7-8 dl tej (ha ez sem elég, vízzel, szódával is pótolhatjuk, de van, hogy csak 2-3 dl tejet használok, a többit vízzel pótlom),
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
- egy csipet só,
- egy mokkáskanál cukor,
- olvasztott zsír/olaj a sütéshez, a serpenyőbe.

Elkészítés:

A hozzávalókból csomómentes palacsintatésztát készítünk. Ha szükséges, tegyünk hozzá még vizet/tejet (nekem általában kelleni szokott plusz folyadék.) Azonnal kisütjük. Minden harmadik palacsinta után tegyünk egy kevés zsírt/olajat a serpenyőbe, mielőtt sütnénk a következő adagot (legalábbis nálam így kívánja a tészta). Nekem a megfordításnál voltak kezdetben nehézségeim, de azzal, hogy nem spatulával nyúlok a palacsinta alá és fordítom meg azt, hanem dobással fordítom meg, még egyszer sem szakadt szét a palacsinta. (Frissítés: az új palacsintasütőmben sütve a hígabb tészta is szépen megsül, nem szakad, nem tapad, spatulával is alányúlhatok, úgyhogy most már tudok szép vékony palacsintákat sütni.)

Sokszor megsütöttem már ezt a palacsintát. Évek óta szinte csak így készítem. Néhány észrevétel:
- mióta új palacsintasütőm van, azóta szép, vékony palacsintákat is tudok készíteni ebből a tésztából,
- ha marad, lefóliázom, másnap is ugyanolyan finom,
- azzal, hogy van benne szódabikarbóna, egy könnyű tésztát kapunk, ami kissé lyukacsos. Ez a hígabb töltelékeknél lehet, hogy problémát jelenthet (nálunk nem gond :) ),
- ha egy ecsettel minden sütés előtt vékonyan bekenem a palacsintasütőt, a palacsinták még lazábbak, lyukacsosabbak lesznek,
- a legnagyobb rózsán sütöm, de közepes hőfokon,
- az elkészült palacsinták vékonyak, lazák, nem törnek, gyönyörűen tekerhetők.

Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 35 dkg túró,
- tejföl, amennyitől krémes lesz, de nem folyik,
- 2 evőkanál citromlé,
- cukor ízlés szerint,
- vanília,
- 2,5 dl tej,
- fél zacskó prémium vaníliás pudingpor,
- 2 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez




Elkészítés:

1. A tej, vaj és a pudingpor kivételével mindent kikeverünk, megtöltjük vele és feltekerjük a palacsintákat, majd félbevágjuk őket.

2. Egy kisebb tepsit vagy jénait kikenünk vajjal, majd a palacsintákat félig állítva elhelyezzük benne.

3. Összekeverjük a pudingport a tejjel, végül leöntjük vele a palacsintát.

4. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése