2016. május 23., hétfő

Kukoricakenyér (gyors, élesztőmentes)

Elfogyott a kenyerünk, újat nem sütöttem, mert másnapra terveztem a kenyérsütést. Egy gyors megoldáson gondolkodtam, mikor eszembe jutott, hogy Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvében láttam valamikor egy kukoricás kenyeret, ami már akkor is izgatta a fantáziámat. Gyorsan előszedtem a könyvet, elolvastam a receptet és már mentem is keverni a tésztát. Nagyon gyorsan elkészül és tényleg finom. Egy titka van: frissen, azonnal el kell fogyasztani.


Hozzávalók (16-18 cm-es formához):
- 60 g kukoricadara,
- 60 g kukoricaliszt,
- 2 teáskanál sütőpor (én ezt nem tetem bele),
- 1 teáskanál só,
- fél teáskanál szódabikarbóna (én 1 kanállal tettem bele, mert sütőport viszont nem használtam),
- 2 közepes tojás,
- 1 evőkanál méz vagy barna cukor,
- 150 g író vagy zsíros joghurt,
- 150 ml zsíros tej,
- 25 g olvasztott vaj,
- ízesíthetjük még apróra vágott kolbász- vagy szalámidarabokkal, előre megsütött szalonnadarabkákkal, aprított újhagymával, aprított zöldfűszerrel.

Elkészítés:

1. Egyik edényben a száraz, másik edényben a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd a kettőt vegyítsük. Dolgozzunk gyorsan és ne kevergessük sokáig. Éppen csak álljon össze. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, szalámidarabokat vagy amit szeretnénk.

2. Azonnal tegyük kivajazott formába és süssük készre, aranybarnára 220 fokra előmelegített sütőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése