2017. január 15., vasárnap

Szalagos fánk vadkovásszal (és tojásmentes)

Ennek a fánknak két különlegessége van. Egyik és legfőbb újdonság, hogy nem élesztővel, hanem vadkovásszal készült. A másik, hogy tojásmentesen, mert lányom tojásérzékeny, így minden ételből ki kell hagynom a tojást.
A receptet a Vad-kovászolók nevű Facebook csoportban találtam, a szerzője Mészáros Edit. Ezt a receptet alakítottam át egy kicsit a saját igényeimnek, ízlésemnek megfelelően. Ezentúl így készítem majd a fánkot, mert sokkal jobban tetszett és jobban ízlett nekünk, mint az élesztős változat.

A kovász készítéséről itt írtam. Az én kovászom már 5 éves.



Hozzávalók az előtésztához:
- 2 dl langyos tej,
- 2 kanál kovász,
- 20 dkg liszt (nálam ez fehér tönköly).

További hozzávalók:
- 1,5-2 dl langyos tej (ez liszttől és attól függ, használunk-e tojást, én 2 dl-t tettem bele, nálam most tej és egy narancs leve tette ki ezt a 2 dl folyadékot),
- kb. 50 dkg liszt, eredeti recept réteslisztet ír (nálam 42 dkg fehér tönkölyliszt került bele, mert ismerem a lisztem, tudom, hogy mindig kevesebbet kell használnom, mint amit a receptek megadnak),
- csipet só,
- fél dl rum,
- cukor ízlés szerint (én teljesen leszoktam a cukorról, így nekem a 2 dkg elég volt a tésztába, aki édesebb ízekhez van szokva, tegyen bele többet, eredeti recept 12 dkg cukrot ír),
- 5 db tojássárgája (én ezt nem tettem bele, mert lányom tojásérzékeny, helyette több tejet dolgoztam bele, lásd feljebb),
- 7 dkg olvasztott (de nem forró!) vaj, eredeti recept szerint 10 dkg vaj.

Sütéshez: zsiradék (én kizárólag disznózsírban sütök minden fánkot, lángost stb.)

Elkészítés:

1. Az előtésztát 10 órával korábban kell elkészítenünk. Én előző este kevertem be, hogy másnap ebédre legyen fánkunk. A kovászt elkeverjük a langyos tejjel, majd csomómentesre kikeverjük a liszttel. Letakarjuk konyharuhával és 10 órát érni hagyjuk a konyhapulton.

2. 10 óra elteltével ezt a megérlelt előtésztát alaposan elkeverjük a 1,5-2 dl tejjel (először inkább másfél dl-rel, aztán majd korrigálunk, ha kell) és a vaj kivételével minden egyéb hozzávalót is beleöntünk a tálba. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha kell, tegyünk még hozzá tejet. A langyos vajat a dagasztás végén adjuk csak hozzá. Egy lágy, sima, selymes tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragadós. Körben az edény alját kicsit bekenjük olajjal. Letakarjuk konyharuhával és 30 percig pihentetjük.

3. 30 perc múlva az edényben kicsit átmozgatjuk a tésztát (én olajos kézzel óvatosan meghajtogattam). Letakarjuk és 30-40 percre ismét magára hagyjuk, majd ismét átmozgatjuk. Megint letakarjuk és 30 perc pihentetés után ismét meghajtogatjuk. Összesen tehát háromszor hajtogattam. Ezután még 2 órát kelt, majd kitettem a lisztezett pultra és ott is meghajtogattam a tésztát. Fél órát hagytam konyharuha alatt pihenni.

4. Körülbelül másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva 45 percig pihentetjük.

5. Sütés előtt a fánkok közepébe nyomjuk az ujjunkat. A szokásos módon kisütjük a fánkokat.

6. A szokásos mód nálam azt jelenti, hogy először az ujjunkkal benyomott fele kerül a forró (de nem túl forró) zsírba (ha túl forró zsírban sütjük, nyers marad a belseje!). Gyorsan ráteszek egy fedőt. Így sütöm egy ideig, majd a fedőt óvatosan leveszem úgy, hogy a fedőn keletkezett vízgőz ne folyjon bele a zsírba. Megfordítom a fánkokat és így folytatom a sütést. Érdemes először egyet megsütni, majd megvizsgálni, jó lesz-e az a hőfok, az a sütési idő, ahogy sütöttük.

7. Aki igényli, tálaláskor megszórhatja porcukorral is. Én csak házi, cukormentes baracklekvárt szoktam enni hozzá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése