2017. január 30., hétfő

Afrikai kukoricaleves

Igazán jól esett ebben a hidegben ez a tápláló, ízletes leves. Már főzés közben alig bírtam ki, hogy ne egyem tele vele magam. Ebédidőben aztán megettem belőle egy jó nagy tányérral. A receptet Bede Anna Vegasztrománia című könyvében találtam. Kicsit átalakítottam a magam ízlése szerint. A receptnél jelzem, mit cseréltem le vagy mit hagytam ki.



Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsiradék,
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 20-25 dkg vöröslencse (eredetileg felesborsó), alaposan megmosva,
- kukorica (nálam fagyasztott, kb. 20-25 dkg volt),
- 20 dkg krumpli, kis kockákra vágva (én ezt nem tettem bele),
- 40 dkg édesburgonya/batáta (eredetileg 20 dkg, de mivel én nem tettem bele krumplit, növeltem az édesburgonya mennyiségét), hámozva, kisebb kockákra vágva,
- 2 kápia paprika vagy 1 piros kaliforniai paprika, kis kockákra vágva (nekem nem volt, így házi darált, sóban eltett paprikát kevertem bele),
- alaplé vagy ennek hiányában víz vagy, nálam a gyors megoldás, natúr, szárított zöldségekkel ízesített víz felfőzve, majd leszűrve (kb. 1-1,5 liter vagy amennyitől a nekünk megfelelő sűrűséget megkapjuk),
- 400 ml kókusztej (nálam normál, tehát tehéntejből készült habtejszín),
- 2-3 kakukkfűág (vagy szárított kakukkfű),
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. A zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd, mikor kész, hozzákeverjük az aprított fokhagymát is. Ezután mehet bele a megmosott vöröslencse (vagy felesborsó). Borsozzuk, felöntjük alaplével (vagy vízzel).

2. Amennyiben felesborsót használunk, ezt lefedve 30 percig lassú tűzön főzzük. Mivel én vöröslencsét főztem (és ez gyorsan elkészül), ezért én a batátát is most adtam hozzá. Sózzuk és kakukkfűvel ízesítjük. Aki tesz bele krumplit, most tegye bele azt is. Lassú tűzön, félig lefedve puhára főzzük.

3. Mikor minden puha, hozzáadjuk a kukoricát és a paprikát. 5 percig főzzük, majd beleöntjük a kókusztejet/tejszínt.

4. Ízlés szerint, attól függ, mennyire szeretnénk sűrűre/darabosra hagyni a levest, kiszedjük a leves harmadát vagy felét és egy magas edényben botmixerrel krémesítjük. Visszaöntjük, elkeverjük, egyet forralunk és kész a leves.

5. Készítettem hozzá egy kísérleti glutén, tej-, tojásmentes csicseriborsólisztből, vízből, fűszerekből álló laposkenyeret. Jól tettem, mert a gyerekek nagyon élvezték enni a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése