2017. január 2., hétfő

Céklasaláta tejfölös-tormás öntettel

Szilveszterre készítettem ezt a salátát. A recept Lajos Mari, Hemző Károly 99 saláta című könyvéből van. Nagyon finom és különösen jól esett a sok nehéz étel mellett.



Hozzávalók:
- 600 g friss cékla, jobb, ha apróbb,
- néhány salátalevél a tálaláshoz,
- fél citrom leve,
- 1 késhegynyi őrölt fahéj (én nem tettem bele),
- só,
- petrezselyem,
- 1,5 dl tejföl,
- 100 g reszelt torma (néhány kiskanálnyi házilag eltett torma),
- 1 kávéskanál porcukor.

Elkészítés:

1. A céklát alaposan megmossuk és héjában puhára megsütjük. Én tettem alá egy kevés vizet, hogy ne égjen le és kerámiaedényben sütöttem, fedővel. Mikor kész, meghámozzuk.

2. Eredetileg úgy szól a recept, hogy áttörjük a megpuhult céklát, de én inkább lereszeltem. Sózzuk, megöntözzük citromlével és fahéjat is szórhatunk rá. Összekeverjük. Így hagyjuk kihűlni.

3. Az öntethez összekeverjük a tejfölt a tormával és a porcukorral.

4. Tálaláskor egy tál alján elrendezzük a salátaleveleket, erre halmozzuk félgömb alakban a céklát, majd felülről megöntözzük a tejfölös-tormás mártással. Petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése