2017. január 14., szombat

Spenótos-feta sajtos puffancs

A receptet a tutitippek oldalon találtam. Eléggé átalakítottam az eredeti receptet, ezért ide most leírom úgy, ahogy én készítettem és úgy is, ahogy az eredeti recept szól. Még nem vagyok tökéletesen elégedett a saját változattal, de leírom, mert nekünk már így is nagyon ízlett.



Hozzávalók az eredeti recept szerint:
- 15 dkg feta sajt,
- 10 dkg bébi spenót,
- fél bögre hajdina- vagy csicseriborsóliszt,
- 4-5 szál újhagyma,
- 1 marék friss zöldfűszer,
- 2 nagy tojás,
- 1 teáskanál sütőpor.

Hozzávalók, ahogy én készítettem:
- 12-15 dkg feta sajt (még nyáron készítettem, sós lében tárolom a hűtőben),
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 7 dkg csicseriborsóliszt,
- egy marék fehér tönkölyliszt,
- 30 dkg fagyasztott spenót (még tavasszal tettem el),
- 17 dkg tej (ebből majd valószínűleg kevesebbet kell legközelebb és akkor nem kell bele a tönkölyliszt),
- 1 teáskanál útifűmaghéj,
- egy kevés friss petrezselyem, aprítva,
- 1 kis fej vöröshagyma, aprítva,
- 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva,
- zsiradék a hagyma párolásához és a puffancsok sütéséhez,
- tejföl, sajt a tálaláshoz, aki igényli.

Ahogy én készítettem:

1. A vöröshagymát egy evőkanál zsiradékon megpároljuk, majd rátesszük a spenótot, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Ha friss spenótot használunk, akkor addig pároljuk, míg összeesik a spenót, ha fagyasztottat, mint én most, akkor addig kell párolni, míg ki nem olvad teljesen. Botmixerrel péppé zúzzuk.

2. A feta sajtot a spenóthoz morzsoljuk, hozzákeverjük a petrezselymet és mehetnek bele a lisztek, a tej, az útifűmaghéj, a keményítő és a tej. Eredetileg nem akartam tenni bele tönkölylisztet, hogy gluténmentes maradjon az étel, de sajnos anélkül nem sült meg a puffancs, szétfolyt. Legközelebb kevesebb tejjel kezdem, hátha úgy nem igényel majd tönkölylisztet.

3. Serpenyőbe kevés (kb. 1 kiskanálnyi) zsiradékot hevítünk, egy-másfél evőkanálnyi adagot merünk bele a spenótos masszából, a kanál hátuljával ellapítjuk a kupacot és ezen kívül még kettő-három ilyen kis halmot teszünk a serpenyőbe (amennyi belefér). Én egyszerre három puffancsot tudtam sütni. Kis-közepes lángon sütjük az egyik felét, majd a másikat. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük és így folytatjuk a sütést, míg az összes massza elfogy (minden adag előtt egy-egy teáskanál zsiradékot tegyünk a serpenyőbe). Volt, aki magában ette, én tejföllel, Gergő reszelt sajttal.
A javaslatom tehát, hogy, aki biztosra akar menni, készítse az eredeti változat szerint, amiben tojás is van. akinek ki kell hagynia a tojást, az pedig kísérletezzen a receptem alapján (vagy újabb ötleteket bevetve). Én is folytatom majd a kísérletezést, mert nagyon ízlett nekünk ez a spenótos étel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése