2017. április 20., csütörtök

Tormás (majonézes) céklatorta (hidegtál)

A recept egy régi, Frank Júlia által írt Sörfalatok, borkorcsolyák című könyvemből való. Nagyon szeretem ezt a könyvet, sok jó ötletet lehet benne találni. Ezt a céklatortát húsvétra készítettem a sonkához és a sült kecskehúshoz. A majonézt kihagytam belőle, helyette 7 %-os görög joghurtot és zsíros tejfölt használtam (nem ehetek nyers tojást, bolti majonézt meg nem szívesen fogyasztok).



Hozzávalók:
- 40 dkg cékla (az eredeti recept kész céklát ír, én friss céklát használtam),
- 2 dl majonéz (én ezt nem tettem bele, helyette görög joghurtot használtam),
- 2 dl tejföl,
- 1 evőkanál (vagy ízlés szerinti) frissen reszelt torma,
- 2 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint), zúzva,
- porcukor, ízlés szerint (én nem is tettem bele),
- só,
- 1 grapefruit (nekem nem volt, így vízzel helyettesítettem),
- 2 evőkanál zselatinpor,
- 1 csokor friss kapor vagy petrezselyem.

Elkészítés:

1. Az eredeti recept már kész céklasalátát ajánl, én viszont friss céklát hoztam fel a pincéből, amit alaposan megmostam, fedővel rendelkező kerámiaedénybe helyeztem, kevés vizet öntöttem alá és 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg megpuhult. Mikor kihűlt, meghámoztam.

2. A kész céklát finom lyukú reszelőn lereszeljük.

3. A majonézt simára keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a reszelt céklát, reszelt tormát, az összezúzott fokhagymát, sót, porcukrot.

4. A grapefruit levét kifacsarjuk. Nekem nem volt, így én vizet használtam. A zselatinporral összekeverjük és folyton keverve, kis lángon addig főzzük, míg elolvad a zselatin. Ezután hozzámerünk a majonézes-céklás pépből egy merőkanálnyit, gyorsan, alaposan elkeverjük, majd az egészet, folyamatos keverés mellett visszaöntjük a céklához.

5. Kis tortaformát vagy kerámia edényt kibélelünk fóliával. Belesimítjuk a céklás masszát.

6. Befedjük és hűtőben fél napig dermesztjük. Tálaláskor tálra borítjuk, tetejét aprított kaporral vagy petrezselyemmel megszórjuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recepted, főleg az, hogy mennyi mindent nem tettél bele. Ezeket mondjuk én sem tenném, nem rontanám el ezt a remek egészségességet :). Nálam mindig van itthon főtt cékla, imádom salátába, most azt hiszem beáldozom erre :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Andrea! Örülök és remélem, hogy sikerült és ízlett a céklatorta. Mi nagyon szeretjük. Nálunk ma éppen cékla lesz ebédre, de ezúttal leves formájában. Egy újabb, mert ezt még nem próbáltam. ;)

    VálaszTörlés