2016. április 18., hétfő

Lenyomott túró

A Gasztroangyal egyik részében láttam az alábbi receptet. Mikor elkészült a következő adag saját túróm, akkor rögtön ki is próbáltam, mert nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz. 3-4 nap múlva, ahogy Borbás Marcsi is mondta, tényleg krémes állagú lett a túró. Kenyérre kenve, zöldségekkel nagyon finom reggeli. Én ezt, ami a képen látható, teljes kiőrlésű lisztből készült, magokkal dúsított, pirított mákkal megszórt kenyérrel és zsázsával ettem egy szép, napsütéses reggelen. 

Hozzávalók: 
- 30 dkg túró,
- 10 dkg vaj,
- só ízlés szerint.

Elkészítés: 

1. A túrót a vajat és a sót nagyon alaposan összegyúrjuk, majd egy cserépedénybe vagy kerámia edénybe jól lenyomkodjuk.

2. A spájzban hagyjuk állni (én le sem takartam) kb. 3-4 napig. Ekkor már finom krémes lesz.

2 megjegyzés:

  1. Én ezt keserű túróként ismertem meg gyerek koromban. Akkoriban a piacokon is lehetett kapni, szintén keserű túró néven. Nagymamám is gyakran csinált ilyet. Ő egy-két hétig érlelte, ez alatt kapott a keverék kellemesen savanykás, keserűs ízt. Szerintem valamilyen fermentációs folyamat okozta a túró átalakulását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves György! Köszönöm szépen ezeket az információkat. Nem is tudtam, hogy volt idő, mikor ilyet még kapni is lehetett a piacon! Régen készítettem már ezt a krémet. Azt hiszem, ideje újból kipróbálnom. Igen, valószínű, hogy az idő múlásával, ahogy érik, átalakulnak a fehérjék a túróban, ezért változik meg az állaga is. Nagyon szeretem a régi recepteket olvasni, aztán pedig minél többet ki is próbálni. :)

      Törlés