2016. április 6., szerda

Húsmentes pásztorpite 1. (kertészpite :))

Gréta konyhájában találtam az alapötletet, amit a magam kedve szerint átalakítottam. (Közben készült egy másfajta húsmentes pásztorpite is, ami ráadásul vegán, receptje ITT található. Abban van padlizsán, csicseriborsó, gomba. Szerintem bárhogy variáljuk, mindenhogy finom lesz.)

Kata, egy kedves Ízőrző olvasó említette, hogy a húsmentes, tehát csupa zöldségeket tartalmazó "pásztorpitét" kertészpitének (gardner pie) hívják. Nekem nagyon tetszik az elnevezés és köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmem.





Hozzávalók:
- 40 dkg lencse (ha nincs barna, akkor vöröslencsét használok, viszont a vöröslencse pépesre fő, míg a barna lencse darabos marad, így jobban mutat),
- kb. 6 db sárgarépa (pici kockákra vagy félholdra vágva),
- ha van itthon, akkor vágok össze egy nagyobb pasztinákot is,
- ha van a mélyhűtőben (vagy kint a kertben) finom házi, zsenge zöldborsó, akkor abból is párolok 20-30 dkg-ot és a kész lencsés raguhoz keverem,
- 1 evőkanál füstölt paprikakrém (vagy füstölt pirospaprika vagy valami más, ami egy kis füstös ízt ad az ételnek, de ha nem szeretjük, hagyjuk el, tegyünk bele más fűszert, amit kedvelünk),
- 1 evőkanál zsiradék,
- 2 vöröshagyma, apróra vágva,
- 6 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 3 dl jó sűrű házi paradicsomlé,
- só,
- bors,
- 1 teáskanál kakukkfű,
- 1 teáskanál borsikafű,
- 1 teáskanál majoranna,
- 6-8 darab közepes krumpli,
- 5 dkg vaj (vegánok, tejtermékre érzékenyek helyettesíthetik általuk használt termékkel),
- 2 dl tejföl (vagy tej is lehet, vegánok vagy tejtermékre érzékenyek helyettesítsék azzal, amit fogyaszthatnak),
- egy csipet szerecsendió,
- egy kis sült sütőtök (akkor szoktam tenni bele, ha éppen sütőtököt is sütök, elmaradhat, de én szeretem benne).

Egy másik tejmentes változat: a krumpli egy részét sütőtökkel helyettesítettem. Lásd recept végén.

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük. Vajjal, tejföllel, sóval és szerecsendióval ízesítve kikeverjük (habosra, krémesre, ahogy a krumplipürét szokás).

2. A vöröshagymát a zsiradékon megpároljuk. Amikor kész, hozzákeverjük a fokhagymát, keverünk rajta néhányat és mehet rá a répa valamint a lencse. Fűszerezzük és füstölt paprikával ízesítjük. Felöntjük vízzel. Időnként nézzünk rá, elfőtte-e a vizet. Ha igen, pótoljuk, nehogy odaégjen. A főzés végén ne maradjon bő leve.

3. Amikor már megpuhult minden, akkor belekeverjük a sűrű paradicsomlevet is. Ha nincs ilyenünk, akkor sűrített paradicsomot is használhatunk. Forralunk rajta egyet, majd elzárjuk a tüzet.

4. Egy kisebb tepsi aljára terítjük a lencsés ragut. A krumplipürét habzsákba töltjük és a lencse tetejére nyomjuk (ha nincs idő, simán rá is kenhetjük a tetejére a krumplipürét). 180 fokos sütőben készre sütjük.

Másfajta pásztorpite receptje (ami vegán is egyben, ITT)

Tipp: készítettem már úgy is, hogy 30 dkg krumplit megfőztem héjában, majd megpucoltam, átnyomtam krumplinyomón. ehhez kevertem 70 dkg sütőben megsütött nagydobosi tököt. Sóztam, borsoztam, szerecsendióval ízesítettem, majd jól kihabosítottam. Így nem kellett bele tejtermék és tejterméket helyettesítő étel sem és plusz zsiradékot sem adtam hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése