2016. április 26., kedd

Sóskás-túrós palacsinta (tojásmentes)

Ismét egy recept, ami segíthet abban, hogyan bújtassuk el a gyerekek szeme elől a zöldséget, ha máshogy nem hajlandóak megenni azt. A túrót sem eszik meg, így azt is belecsempésztem. Lekvárosan (házi meggy-cseresznye) vagy kókuszcukorral megszórva ettük. Vastag, mini palacsinták lettek, de jól tekerhetőek. 


Hozzávalók: 
- 25 dkg túró,
- 25 dkg liszt (nálam egy része teljes kiőrlésű tönköly, többi fehér tönköly),
- 2 evőkanál olvasztott zsír,
- 4-4,5 dl tej,
- kb. 100 g házi joghurt,
- 1 dkg élesztő,
- sóska, pucolva, azaz szárai kitépve, levelek apróra vágva (nem mértem le, egy jó nagy tálnyi),
- egy kiskanál cukor,
- egy evőkanál őrölt lenmag,
- egy-két evőkanál olvasztott zsír a sütéshez.

Elkészítés: 

1. A sóska kivételével minden hozzávalót csomómentesre kikeverünk. A végén adjuk hozzá a darabolt sóskát. 1-1,5 órát letakarva kelesztjük. Mikor kis buborékok jelennek meg a tésztában, akkor már süthetjük. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyitől se híg, se túl sűrű nem lesz a tészta. Amerikai palacsinta sűrűségű legyen.

2. Felmelegített palacsintasütőt kikenünk egy kevés zsírral, majd 2 kisebb palacsintát sütünk ki egyszerre. Ne süssük túl nagy lángon. Ha az egyik oldal megsült, akkor megfordítjuk. Én közepesen vastag palacsintákat sütöttem, mert a gyerekek csak feltekerve eszik meg (ha túl vastag, nem tudtam volna tekerni). Mi most édes töltelékkel ettük, de sósan is el tudnám képzelni (valamilyen feta sajtos, sonkás töltelékkel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése