2016. április 27., szerda

Diófagyi tojás nélkül (fagyigéppel)

A receptet Urban-eve oldalán találtam. Karácsonyra kaptam egy fagyigépet, amit ezzel a fagyival avattam fel. A gép szuper. Nem kell semmit előre mélyhűtőbe tennem. egyszerűen elkészítem a fagyialapot, beleöntöm a gépbe és 40-50 perc múlva kész a finom, adalékoktól mentes házi fagyi. Eddig is készítettem itthon fagylaltot, mert a boltit nem eszem meg, de azt hagyományos módszerrel, magam kevergettem 30-60 percenként. Közben kiderült, hogy Panni nem ehet tojást, így most azt kell kikísérleteznem, hogyan tudok tojás nélkül finom, krémes házi fagyikat készíteni. Az első kísérlet jól sikerült. Már találtam ötletet arra is, hogyan helyettesítsem a tojással készült fagyitölcsért. A legújabb (májusi) Vidék Íze nevű magazinban ugyanis éppen azt mutatják be, hogy kürtős kalács tésztájából formázott tölcsérbe is tehetjük a gombócokat. Ha kipróbáltam, majd leírom a tapasztalatokat.

Hozzávalók: 

- 2,5 dl tej,
- 2,5 dl tejszín,
- darált dió (ízlés szerint, minél több, annál finomabb),
- cukor ízlés szerint (kicsit legyen édesebb, mint kellemes számunkra, mert hidegen mindig kevésbé érezzük az édes ízeket),
- vanília (elhagyható),
- 1 evőkanál étkezési keményítő,
- 6 dkg krémsajt (elhagyható).

Elkészítés: 

1. A tejszínt és a tejet összekeverjük. majd egy keveset elveszünk belőle, amit egy kis tálban összekeverünk a keményítővel. A többi tejet feltesszük a tűzre. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. Forrás után keveset átmerünk belőle a keményítős tejbe, jól kikeverjük, majd az egészet a felforralt tejhez keverjük. Kicsit sűrűsödni fog a folyadék.

2. Beleszórjuk a darált diót is. Kóstoljuk meg, ha szükséges, édesítsük még. Egyet forralunk rajta, majd elzárjuk a tüzet. Kihűtjük a fagyialapot.

3. Fagyigép nélkül így készítsük, fagyigéppel pedig a gép használati leírása szerint.

Ez pedig az én gépem:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése