2016. április 18., hétfő

Spenótos csiga (tojásmentes)

Gondoltam, hogy szeretni fogom, de hogy ennyire! A felnőtteknek nagyon tetszett, sajnos a gyerekek annyira nem rajongtak érte, pedig tényleg nagyon finom, puha és ízletes. Az ötletet Napmátkánál találtam, de az itthon lévő alapanyagok szerint át is variáltam. 







Hozzávalók a tésztához: 
A tésztát a káposztás csigáknál leírtak szerint készítettem, de tulajdonképp bármilyen, jól bevált recept szerint készíthető a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 25 dkg friss spenót (ennyit ír az eredeti recept, de én nem mértem le, mennyit tettem bele. Szedtem egy jó nagy edénnyel a kertben),
- 5 dkg vaj (volt, hogy vajat nem tettem hozzá, de morzsoltam bele 10 dkg feta sajtot),
- kb. 15 dkg natúr házi krémsajt,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só, ízlés szerint.

Tetejére: 
- egy kevés tej a kenéshez sütés előtt és után,
- szezámmag.

Elkészítés: 

1. A spenótot lobogó, forró vízbe tettem és pár percig főztem. Nem kell sokáig, tényleg csak 1-2 percig. Kiszedtem a vízből és lecsepegtettem, kihűtöttem (nálam most egész éjszaka csepegett). Másnap késsel apróra vágtam.

2. A töltelék hozzávalóit összekevertem.

3. A tésztát ketté vettem. Az egyik felét kinyújtottam téglalap alakúra (viszonylag vékonyra, kb. 2-3 mm vastagra), majd megkentem a töltelék felével. Feltekertem, mint a bejglit és ujjnyi vastag szeletekre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam a csigákat. A másik tésztával ugyanígy jártam el.

4. Annyi ideig keltek, míg felmelegedett a sütő. Sütés előtt megkentem a csigákat tejjel, megszórtam szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem. Sütés után, még forrón megint lekentem a csigákat egy kevés tejjel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése