2016. április 10., vasárnap

Húsevés

A blogot olvasva úgy tűnhet, hogy nem nagyon eszünk húst. Az igazság az, hogy mostanában nagyon ritkán készítek húst tartalmazó ebédet, de azért nem olyan ritkán, mint amilyen ritkán írok ide ilyen jellegű receptet. Átlagosan hetente egyszer főzök húst, amit két napig eszünk. Általában csirke vagy szürkemarha vagy bivaly húst használok. Boltban nem veszünk húst, hanem különböző egyéb forrásoktól szerezzük be ezeket. Nekem egyébként a kedvencem a bivaly húsa.

Ha csirkéből főzök, akkor szeretem azt sok zöldséggel kínálni. Általában fűszerezés után (só, bors, esetleg fokhagyma) egészben sütöm a csirkét, körülötte sok-sok zöldséggel. A másik gyakran készített gyors fogás a sörben sült csirkecomb. Ehhez a combokat mélyebb tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük fél üveg sörrel, fóliával letakarjuk, majd, mikor már megpuhult, fedő nélkül pirosra sütjük. Időnként meglocsolgatjuk a saját levével. Ritkán sütök csak csirkemellet, de, ha mégis, akkor egy régi bevált recept a sajtos-tejfölös csirke, ami a gyerekek kedvence lehet. A csirkemelleket kicsit kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Tepsire helyezzük, sok tejföllel megkenjük, vastagon megszórjuk reszelt sajttal, majd készre sütjük. Néha készül persze csirkepaprikás és télen többször húsleves. Kísérletezni is szoktam, a receptek itt olvashatók. A nagy kedvenc az indiai csirkecomb naan kenyérrel.

Disznóhúst már több mint fél éve nem főztem (de lehet, van az már egy éve is), mert helyette szürkemarhát és bivajt szoktunk venni. Finomabbak, jobban ízlenek. Ezekből pörköltet vagy valamilyen sültet készítünk.

Nyúlhúshoz nehezen jutunk hozzá, pedig szeretjük. Régen tudtunk venni olyan nyúlhúst, melynek vöröses volt a színe, de sajnos ez a forrásunk megszűnt, máshonnan meg csak fehér színű húst tudnánk szerezni. Azt viszont nem annyira szeretjük, így inkább egyelőre nem vásárolunk nyúlhúst.

Kacsát évente egyszer eszünk és halat sajnos szintén ritkán, mert nagyon drága.

Ez a csirke pl. ma készült. Most kivételesen nem zöldségekkel sütöttem, hanem jó sok frissen szedett spenóttal kevert kölest főztem hozzá. Panni alig bírta kivárni, hogy vágjak neki...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése