2016. április 5., kedd

Céklakrémes penne pirított mákkal

Zizinél találtam ezt a receptet. Kicsit féltem, hogy túl céklás lesz az íze, márpedig azt nem mindenki szereti a családban, de végül egy nagyon finom ebéd lett belőle. A pirított mák különösen illik hozzá. Nekem van itthon fehér mákom is, úgyhogy azt is szórtam rá.
 




Házi tésztával: 




Hozzávalók:
- 30-40 dkg durum penne tészta,
- 6-8 közepes cékla, hámozva, felkockázva,
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma, hámozva,
- 2-4 ág friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított),
- 5 evőkanál olívaolaj,
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1,5 dl tejszín (nálam általában belemegy egy egész zacskó, azaz 2,5 dl, mert nem tudok mit kezdeni a maradék tejszínnel :) ),
- alaplé vagy víz (kb. 1-2 dl, attól függ, mennyire szeretnénk sűrűre a szószt),
- 6 dkg parmezán, reszelve (más sajt is jó lesz, ritkán reszelek bele parmezánt, leginkább általam készített, házi kecske- vagy tehénsajtot használok),
- só,
- bors,
- 4 evőkanál mák (nálam fele fehér mák, fele fekete mák volt, mikor még volt fehér mákom). Kiegészítés: mi ennél több mákot teszünk rá, de ez ízlés dolga. A mákot nem kell megdarálni.

Elkészítés:

1. Tepsibe tesszük a kockára vágott céklát. Összekeverjük az ecettel, az olaj felével, ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel. Öntünk alá egy kevés alaplevet vagy vizet. 180 fokos sütőben puhára sütjük (esetleg le is takarhatjuk, hamarabb megpuhul). A sütés vége előtt 10 perccel a fokhagymát is közé tesszük. (Néha nézzünk azért rá, nehogy odaégjen, ha kell, öntsünk alá vizet/alaplevet.) Az eredeti recept szerint nem kell alá folyadék, de én szoktam egy keveset tenni.

Volt már, hogy siettem, így kisebb céklákat hoztam fel a pincéből, megmostam, alját, tetejét levágtam és fedővel ellátott kerámiaedényben, kevés vizet öntve alá, puhára sütöttem. Aztán később, mikor volt időm folytatni a főzést, megpucoltam a céklákat, daraboltam. Edényben megpároltam 1-2 gerezd fokhagymát, rátettem a darabolt céklát, fűszereztem, öntöttem rá alaplevet, balzsamecetet és kicsit főztem, majd botmixerrel krémesre daraboltam. Utána minden ment tovább úgy, ahogy a recept írja. 

2. A megsült céklából kiszedjük a kakukkfű ágakat, az egészet egy lábasba öntjük a maradék olajjal együtt és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a reszelt sajtot.

3. Meggyújtjuk alatta a tüzet, felöntjük alaplével vagy vízzel (először ne sokat, nézzük meg, milyen sűrűség az ideális számunkra) és tejszínnel. Forralunk rajta egyet.

4. A tésztát kifőzzük, a mákot szárazon megpirítjuk egy serpenyőben (ne égessük meg, ne pirítsuk túl!).

5. A kifőtt tésztát összekeverjük a szósszal és megszórjuk a mákkal. A mákot ne hagyjuk ki, mert azzal lesz gazán finom. 

4 megjegyzés:

  1. Érdemes kipróbálni. Nekünk egy nagy kedvencünk ez az étel.

    VálaszTörlés
  2. Nem lesz keserű a mák a pirítástól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lesz keserű. Persze, módjával kell pirítani, nem feketére. Át kell forrósítani, majd kicsit még kevergetni és elzárni a tüzet ésakár azonnal kiönteni tálba. Nagyon finom a mákkal, kár lenne kihagyni.

      Törlés