2020. január 13., hétfő

Sütőtökben sült csirke

Borbás Marcsi legújabb szakácskönyvében (Magyarország finom. Vadregényes kelet) találtam ezt a receptet. Mivel még van néhány nagydobosi tök itthon és volt egy egész kakas a mélyhűtőben, amit karácsony előtt vágtunk, ezért gondoltam, kipróbálom ezt a receptet.




Hozzávalók: 
- 1 db nagydobosi tök (melyben elfér a hús, a zöldségek és azért a sütőbe is befér),
- 8-10 csirkecomb (nálam most ehelyett egy fiatal kakas volt),
- 4 szál sárgarépa,
- 2 szál fehérrépa (nálam helyette pasztinák),
- 1 nagy fej zeller,
- 4 fej vöröshagyma,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- olaj,
- só,
- bors.

Elkészítés: 

1. A sütőtök kalapját levágjuk. Egy hosszú, éles késsel körbevágtam úgy, hogy a belsejébe is belemenjen a kés. Óvatosan kiemeljük a középső részt. A magos részt levágjuk a kalapról. A tök belsejét is kipucoljuk, azaz a magokat és a hozzá csatlakozó rostokat kiszedjük. Csak a tök húsa marad meg.

2. A csirkecombokat megsózzuk és egy serpenyőben körbepirítjuk.

3. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.

4. A tök belsejébe halmozzuk a zöldségeket (én ezeket is sóztam, borsoztam), erre kerül körkörösen az előkészített hús (nálam most nem körkörösen, hiszen nem csak combokat, hanem a kakas minden részét felhasználtam). Meglocsoljuk egy kevés olajjal (zsírral). Visszatesszük a tökre a kalapját. Egy nagy gáztepsire tettem a tököt, azon sütöttem.

5. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tököt. 40 perc elteltével visszavesszük 190 fokra. További 2-3 órát sütjük. (Én 170 fokra vettem vissza a hőt.)

6. Akkor van kész, ha a tök és a hús is megpuhult, megsült.

7. Tálaláskor cikkelyekre vágjuk a tököt.

Megjegyzés: nálam a sütés végén szétnyílt, elrepedt egy helyen a tök, így a finom zöldséglé is kifolyt a tepsibe. Innentől kezdve ezzel az ízes zöldséglével időnként meglocsolgattam a húst.

Kuszkuszt és párolt lilakáposztát kínáltam még hozzá.

A nagydobosi tök hatalmas és laktató, így nálunk igen sok maradt. Hogy ne vesszen kárba, felhasználtam más ételekhez. Egy részéből krémlevest főztem, egy részét pogácsatésztába gyúrtam, míg egy harmadik részét pizzaszószba és melegszendvicskrémbe tettem. A következő bejegyzésben ezekről is írok.

1 megjegyzés:

  1. Húúú, ez nagyon tetszik! Finom és nem megy kárba semmi, laktató és takarékos. Ez most nagyon aktuálissá vált!!!

    VálaszTörlés