2020. március 21., szombat

Vakarcs (élesztőmentes, régi, hagyományos kenyérféle)

Gyerekkoromban nagyon szerettem és az én gyerekeim is szeretik a vakarcsot. Sokféle recept létezik az egészen egyszerűtől a gazdagabbig. Van, aki még tojást is gyúr bele, van, aki csak vízzel készíti, míg más tejföllel, tejjel. Hol kerül bele sütőpor/szódabikarbóna, hol nem. A zsír mennyisége is változó.

Általában bableves vagy más tartalmas leves mellé kínálják. Valahol a kenyér és a pogácsa között foglal helyet és általában törni szoktuk, nem szeletekre vágni. Hívják talponsült pogácsának is.






Hozzávalók: 
- 50 dkg liszt (nálam a szokásos fehér tönköly),
- 1-1,5 kiskanál só,
- 3-4 evőkanál zsír (ez nálam kb. 9-12 dkg zsírt jelent, de van, aki többet, 20 dkg-ot ad hozzá),
- kb. 2 dl tej/tejföl/joghurt, kinek mi van otthon, láttam már olyan receptet is, ahol vízzel készítették, de ott 20 dkg zsírt gyúrtak a tésztába,
- sütőpor vagy szódabikarbóna (én egy kiskanál szódabikarbónát keverek bele, mert nem használok sütőport, sütőporból mondjuk fél zacskót tennék bele, a lazítóktól puhább lesz a tészta, így én nem hagynám ki, bár van, aki ezt sem tesz bele),
- lehet gazdagítani 1-2 tojással vagy csak annak a sárgájával, de én nem szoktam bele tojást gyúrni.

Elkészítés: 

1. Minden hozzávalót a tálba teszünk és összegyúrjuk. A tészta legyen lágyabb, de ne ragacsos. Vagy kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra vagy belenyomkodjuk a zsírozott tepsibe kb. ilyen vastagra. Ahogy a képen is látható, nálam volt vékony és vastag része is a tésztának, nem igazán sikerült egyenletesre kilapogatnom, de így is jó volt. :)

2. Tetejét berácsozzuk egy késsel. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Van, aki sütés előtt lekeni tejföllel vagy tojással (esetleg olajjal), én nem szoktam.

1 megjegyzés: